17.04.2017 | 21:34
12 водоноски в Хасково, хората пият вода от чешмата
Инициативен комитет събира подписка с искане за пълен скрининг на здравословното състояние на жителите на града

Още три водоноски са поставени в Хасково, съобщиха от ВиК в града. Те са разположени до клуба в кв. „Овчарски“, ул.“Пещера“ в кв. „Хисаря“ и паркинга на кафене „Роял“. Така водоноски вече има на 12 места в областния град. Това се наложи заради изнесената информация, че водата на Хасково е замърсена с уран.

Въпреки забраната от 13 април за използване на водата в града, хората все още пият от нея, готвят и се къпят. Според жителите на града устната забрана не ги спира да я ползват, затова смятат, че ако има риск, то водата трябва да бъде изцяло спряна. Само ден по-рано – на 12 април, от няколко институции категорично заявиха, че водата не е опасна.
От ВиК дружеството напомнят, че се извършва учестен мониторинг на всички водоизточници за питейна вода на Хасково. Резултатите за стойностите на уран ще бъдат обявени веднага след изследването. Пълният мониторинг на кладенците и водата при крайните потребители ще бъде извършен днес.

Междувременно, вчера сутрин гръмна главният водопровод под бул. „Съединение“ до Областното пътно управление. Инициативен комитет от Хасково иска от Министерството на здравеопазването да бъде проведено спешно проучване на заболяванията в засегнатите райони. Комитетът започна подписка заради кризата. Само през първия ден тя бе подкрепена от 200 хасковлии. Няколко човека обикалят града и събират подписи. В подписката се настоява за пълен скрининг на здравословното състояние на жителите на Хасково и за установяване на виновника, допуснал завишените стойности на уран да бъдат оповестени със закъснение от половин година. Акцията ще продължи по-активно след Великден. Подписката ще бъде внесена до омбудсмана Мая Манолова. От Инициативния комитет ще търсят юристи, с които да се консултират за завеждането на дело за компенсации за хасковлии заради замърсената с уран вода.

Миналата седмица стана ясно, че данните за завишени стойности на уран са от края на октомври. Повече от 5 месеца обаче протоколите от анализите не са били огласявани. Прокуратурата започна проверка по случая.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране