24.05.2015 | 20:58
1500 лв. глоба за дядо, уловил 200 грама кефал
Въпреки че пуснал рибата обратно, съдът решил да санкционира пенсионера

Пенсионер от Дряново ще трябва да плаща 1500 лв. глоба, защото хванал една риба в забранен за улов участък от р. Янтра. Дядото със 163 лв. пенсия бил уловил кефал, тежащ 200 грама, който бил върнат във водата. Въпреки това инспектори на ИАРА му съставили акт, а преди дни Административният съд в Габрово е потвърдил окончателно санкцията.

Марин Кръстев бил спипан привечер на 27 август м.г. да мята въдица в Янтра на 300 метра преди ВЕЦ „Каломен“ – община Дряново, където риболовът бил целогодишно забранен със Заповед на министъра на земеделието и храните. Инспекторите не приели доводите му, че не знаел за забраната и въпреки че въдичарят пуснал рибката да си плува обратно в реката, му съставили акт и му била лепната тлъстата глоба. Кръстев обжалвал санкцията пред Районния съд в Габрово. Магистратите приели, че нарушение има, но счели случая за маловажен, тъй като нямало щета, нито заплаха за биологичното разнообразие и оптималните условия за естественото възпроизводство на популациите от риба – кефалът бил върнат в реката.

Според тях инспекторите от Агенцията по рибарство и аквакултури би следвало да отправят само предупреждение към пенсионера. Затова съдът отменил наказателното постановление като неправилно и незаконосъобразно.

Преди дни обаче Административният съд е взел противоположно решение и потвърдил глобата, макар прокурорът да искал отмяна на санкцията.

„Каква справедливост и лична превенция има в случая? Човекът е с пенсия близка до минималната, няма предишни нарушения, с такава сума го обричаме на гладна смърт. Това не е справедливост“, възмутиха се юристи.

Това е вторият подобен случай, след като 76-годишна баба от Златарица бе глобена с 3700 лв. защото през 2013 г.хвърлила в Златаришка река две въдици и забранена „парашутка“ без риболовен билет и в период на забрана. Баба Йорданка така и не хванала нищо, за да свари чорбица за нея и болния й син. След като съдът я обяви за бракониер №1 в държавата, но намали санкцията до 2600 лв., местната власт в градчето взе случая присърце и поиска от вицепрезидента Маргарита Попова опрощаване на глобата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране