03.05.2018 | 21:17
17 лв. за агнешко на Гергьовден

В дните преди Гергьовден агнешките разфасовки могат да достигнат до 17 лева за кило, казват овцевъди. Те прогнозират повторен пик на цените, след като по Великден месото скочи тройно.

Според тях обаче ще има по-малко вносно месо на нашия пазар, защото цената на гръцкото или румънското е колкото тази на българското месо или по-висока. Животновъдите обясняват, че прекупвачи изкупуват агнетата от тях на 5 лева за килограм, което не може да покрие дори разходите им по отглеждане, а в магазините месото вече се продава на цена между 13 и 16 лева. От Министерството на земеделието и храните обясняват, че е нормално производителите да са недоволни, но няма какво да се направи, защото това са търговски отношения. Експертите по храните призовават да си купим месото за празничната трапеза няколко дни по-рано, защото търговците разчитат на пазаруването в последния момент, което обикновено ни излиза прескъпо. По техни думи най-добре е да си вземем агнешко директно от ферма, което не е никак невъзможно, защото според статистиката в момента у нас се отглеждат над 1 милион овце.

При закупуване на неопаковано месо потребителите да внимават за здравната маркировка на агнешкото трупче. Тя показва ветеринарния регистрационен номер на предприятието, където е добито месото. По външни признаци можем да разберем, че едно месо е прясно, ако е със суха повърхност, без ослузявания, приятно бледорозов цвят, мазнините – светли, бели, до леко кремави.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране