11.06.2018 | 15:24
24 Trade = 24 Dalavering. Новият Майкъл Чорни коли и беси в най-стария менте посредник на българския пазар

24 Trade Ltd (24 Трейд ЕООД) с търговска марка Trade.com е доайенът на нелегалния инвестиционен пазар у нас. Това е първата фирма, която сложи крайъгълния камък на водения от Комисията за финансов надзор черен списък на инвестиционните посредници, които работят без лиценз у нас.

Тук е важно да предупредим следното: Тази фирма няма нищо общо с Trade24.com, която е регистриранa в Швейцария и е водещ световен доставчик на онлайн forex (валутна търговия) и търговия с договори за разлика (CFD), създадена през 2007 г и е основана от опитни професионалисти от банковата индустрия.

В средата на май тази година КФН отново „обърна внимание“ за това плагиатство. Продължава тенденцията за заблуда на инвеститорите и потенциалните инвеститори във финансови инструменти, като се регистрират дружества с наименования, наподобяващи тези на лицензирани от Комисията за финансов надзор инвестиционни посредници, предупреди регулаторът. Чести са случаите, в които лицензирани инвестиционни посредници сключват договори с инвеститорите, в които се посочват банкови сметки на регистрираните дружества с подобни наименования, като се превеждат парични средства по банкови сметки, по които титуляр не е лицензираният посредник.

Комисия за финансов надзор предупреждава инвеститорите, че получател на всяко плащане, което е възникнало от договорните отношения между клиента и инвестиционния посредник, следва да бъде именно инвестиционният посредник; банковата сметка, по която се превеждат пари трябва да е посочената в договора банкова сметка с титуляр инвестиционният посредник.

Парични средства, преведени по сметка на лице, различно от инвестиционния посредник, няма да могат да бъдат обект на защита от Фонда за компенсиране на инвеститорите до предвидените в закона размери и да бъдат възстановени в случай на несъстоятелност на дружеството, предупреждава още регулаторът.

Но от това не следва нищо. Наивни прохождащи инвеститори наивно предоставят парите си за управление от 24 Trade Ltd, съзнателно подведени, че става дума за световния лидер Trade24.com. После с лекота губят вложените пари, а да се оплачат на КФН и икономическа полиция просто не смеят, защото пазят срамната си тайна дори и от най-близките.

Интересно е кой шета в този посредник-измамник.

Да надникнем в „БГ Работодател“. Ето какво намираме: „Основния проблем в тази фирма са Ариел Битон и Кфир Сасон, и това за съжаление са шефовете, те освен че са супер некадърни и прости, ама и въобще не са за тази работа! Нямат си представа какви смазващи усилия полагат служителите, за жалкото заплащане което те и останалите кретени от ръководството им подхвърлят… На всичкото отгоре си позволявт дори да се карат и унижават служителите.

И не на последно място трябва да се отбележи че НАЙ-НАГЛО ИЗЛЪГАХА, когато обещаха по-коректна бонусна схема, повишаване на заплатите и т.н. врели – некипели, от които естествено нищо не изпълни! С такива шефове тая фирма няма да прокопса.“

Ето и друг пост: „Крайно некоректни работодатели, с некоректно отношение, с липса на елементарни знания и умения относно бизнеса, бизнес комуникациите и управлението на човешките ресурси. Просто не си заслужава, пълна загуба на време е да „работите“ там, с нулево заплащане и пръскане на излишни нерви и емоции в нещо!“

От журналистическото разследване, което направихме обаче, установихме, че цитираните хора не са шефове на менте-посредника, а негови собственици и едва ли си дават сметка какви нередности се въртят във фирмата. Управител на фирмата и техен доверен човек е Красимир Николов, безспорен експерт, но зад него стои едно лице, за което никой не подозира. Става дума за Майк Баушвили, грузински гражданин, който е нещо като сив кардинал в дружеството. През неговата ситна цедка преминава кадровия подбор, той ръководи цялата оперативна дейност, но същевремнно се крие от публичност и не носи никаква отговорност.

Ето отново редове от „БГ Работодател“: „24 трейд“ нямат лиценз. Като адвокат по наказателно право вече 5 години ти казвам, че за извършване на дейност без лиценз и като служител на фирма без лиценз са ти от 11 години нагоре, ако са над 150 минимални работни заплати или общо взето ако си нанесъл вреди за над 15 000 лева. Ако си мислиш, че си невинен защото си малка рибка…сори, законът не подбира само тузарите. мижитурките също гълтат вода, особено когато шефът ти пише в показанията си, че ти си виновен и показанията му съвпадат с тези на опарените клиенти от пирамидата. Някои кретени си мислят, че ако не се виждаш с клиентите, не си виновен и съзнателно помагат на тези лъжци да обират хората, а в същото време вземат трохи.“

И още: „Шефовете без проблем ще ви натопят за измамите. Все пак на никого не му се ходи в затвора. Не знам дали знаете, но „24 Трейд“ нямат лиценз, а това си е престъпление“. Това е стилът и методът на управление на Баушвили.

Резултатите са повече от покъртителни. Под негово мъдро ръкводство „ 24 Trade“с предишно име „Ексус маркетс“ показва „завидна“ успеваемост.

Ето ги двойкарите по обективните критерии на „БГ Работодател“:

Заплащане
-2
Уважение
-3
Привилегии
-2
Фирмена сигурност
-2
Натоварване
-2
Потенциал
-2
Местоположение
-1
Колеги
-1
Работна среда
-2
И понеже всичко се познава в сравнение, все повече сериозни играчи на нашия инвестиционен пазар правят паралел между Майк Баушвили и познатия ни от близкото минало Майкъл Чорни. Великият инвеститор бе изгонен от България през 2000 г. защото представлявал сериозна заплаха за националната сигурност. Чорни бе обвинен, че поддържа връзки или е част от международни престъпни организации, които развивали незаконна дейност в България. Той влагал нечисти капитали в наши компании и по този начин перяли парите си от престъпен бизнес. Майкъл Чорни тогава имаше пряко или косвено участие в „Мобил Тел“ Ад, „Росексимбанк“ АД, „Юкос Петролиум“, „Нефтинвестбанк“ и др. Според близки до руския бизнесмен, в две фирми той даже въртял съвместен бизнес с МВР.
За Баушвили също се говори, че е част ако не е от черния, то поне от сивия бизнес и представител на грузинската мафия в България. Вероятно и той ще последва съдбата на съгражданина си от близкото минало, но това само бъдещето ще покаже. И проверките на КФН, Икономическа полиция и ДАНС…
etrud

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране