21.01.2019 | 11:46
26 души в света притежават половината от парите на планетата
Това е паказателен пример за концентрацията на богатството
Джез Безос е най-богатит човек в света

Богатството на 26 от милиардерите в света е равно на половината от парите, които притежава реално цялото човеството. Това е паказателен пример за концентрацията на богатството в света, която се е увеличила и през 2018 година. Данните бяха изнесени от неправителствената организация Оксфам дни преди началото на Световния икономически форум в Давос.

26-имата милиардери в света вече притежават толкова пари, колкото и половината от населението в света, пише в доклада, цитиран от АФП. Оксфам призовава държавните да облагат най-богатите хора.

Пропастта, която се е увеличила между богатите и бедните, възпрепятства борбата срещу бедността, вреди на икономиката и подхранва гнева в света, посочва г-жа Уини Бианийма, изпълнителен директор на Оксфам интернешънъл, цитирана в комюникето.

Правителствата трябва да гарантират, че компаниите и най-богатите хора плащат своя дял от данъците, допълва тя по случай традиционното публикуване на годишния доклад на Оксфам за неравенствата в света в навечерието на Световния икономически форум.

Според цифрите на неправителствената организация, 26 души разполагат с толкова пари, колкото и 3,8-те милиарда най-бедни души на планетата. През 2017 година техният брой бе 43.

Най-богатият човек в света Джеф Безос, президентът на Амазон, е натрупал богатство през 2018 година стойност 112 милиарда долара, според Оксфам. Бюджетът за здравеопазване на Етиопия е 1% от състоянието на Безос, подчертава неправителствената организация.

Общо богатството на милиардерите по света се е увеличило с 900 милиарда долара миналата година, или с 2.5 милиарда долара на ден, а състоянието на половината най-бедно население на планетата се е свило с 11%, уточнява Оксфам.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране