14.10.2017 | 20:33
4 гласа спасиха Нинова от бламиране на пленума на БСП
Наложи се преместване на членовете на Националния съвет и гостите в залата и неколкократна смяна на преброителите, за да се стигне до някакво решение

Вътрешно партийната опозиция в БСП бе на крачка да бламира лидера си Корнелия Нинова в намерението й да свика заседание на 49-тия конгрес след 2 седмици, предаде БНТ. Само с 4 гласа ръководството на БСП удържа победа точката в дневния ред на днешния пленум да остане и на 28-ми този месец конгрес все пак ще има.
Оспорван беше и дневният ред на форума. Акценти, според ръководството, са приоритетите на българското европредседателство, алтернативният бюджет на БСП за догодина и антикорупционното законодателство. Повече от час обаче беше нужен на БСП да избистри дневния ред. Наложи се преместване на членовете на Националния съвет и гостите в залата и неколкократна смяна на преброителите, за да се стигне до някакво решение.

„Свикването на конгрес с тема алтернативен бюджет, който ние не сме приели, ми се струва абсурдно и предлагам ако ще правим конгрес, да го направим както е написано в устава след 3 месеца, коментира Явор Куюмджиев, член на НС на БСП, цитиран от БНТ.

Според опозиционно настроените в БСП свикването на конгрес за алтернативен бюджет означава, че всеки октомври трябва да се свиква най- висшия форум на червените, за да бистри нещо, от което няма как да разбира цялата партия. Според тях същото е положението и с приоритетите на председателството ни. Против свикване на извънреден конгрес се обявиха още Димитър Дъбов, Георги Божинов, Янаки Стоилов и др.
Според Корнелия Нинова обаче точно сега е моментът да се обсъди в широк формат и антикорупционното законодателство, и бюджета и председателството ни. „Защо конгрес? Защото от вас знам и съм чувала много упреци, че сме се затворили в дискусията и в решенията в себе си. Че ИБ налага на НС темите и въпросите. Също от вас съм чувала, че не сме ангажирали партийните структури с тези въпроси, че не е обсъждано в партията. Какъв по-добър отговор на тези аргументи освен най-високия орган на партията – конгрес“, заяви лидерът на БСП.

В изказването си Корнелия Нинова заяви, че по отношение на борбата с корупцията е станало ясно, че ГЕРБ няма намерение да я води. По думите й цялата държавна система е обхваната от роднински връзки и ГЕРБ не иска роднините да бъдат разследвани.Лидерът на БСП съобщи, че партията ще поиска КС да се произнесе дали оставката на Делян Добрев е трябвало да бъде гласувана и оправдано ли е неговото оставане в парламента.
Беше прието предложението на опозицията следващият пленум да има тема организационното състояние на БСП и представянето ? на частичните местни избори. Мнозинство спечели и предложението кандидатурата на Сергей Станишев да бъде издигната за нов мандат като президент на ПЕС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране