24.06.2018 | 13:09
500 бона за инвалиди през майката на пловдивския кмет

Само в рамките на втория мандат на премиера Бойко Борисов Роза Тотева и фирмата й Плутон 1 са спечелили „специални” обществени поръчки за над половин милион лева, пише Фрогнюз.

Какво е специалното на въпросните поръчки? Роза Тотева и фирмата й се възползват от една особена ниша в закона за обществени поръчки, въведена по времето на кабинета „Орешарски” и неревизирана от правителството на Бойко Борисов – а именно обявяването на специални търгове за предприятия на хора с увреждания.

Изключенията в обществените поръчки са записани в чл. 12 от специализирания закон. Според него:

„Министерският съвет по предложение на министъра на труда и социалната политика определя с решения:

списък на стоките и услугите съобразно Общия терминологичен речник, които са предназначени за възлагане на специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания или за стопански субекти, чиято основна цел е социалното и професионалното интегриране на хора с увреждания или на хора в неравностойно положение.”

Практически с този текст, приет в закона през 2014 г. се създава цял сектор с обществени поръчки, предназначен за фирми на хора с увреждания. За да участваш в тези поръчки е необходимо единствено да бъдеш включен в регистъра на специализираните предприятия и кооперации на и за хора с увреждания.

Наглед справедливата законова норма още в същата година доведе до бум на регистрацията на фирми на хора с увреждания. Една от стотиците такива е именно компанията „Плутон 1”, чиито едноличен собственик е г-жа Роза Тотева.

От повторното идване на власт на Бойко Борисов на 7 ноември 2014 г. Тотева е спечелила цели осем поръчки, предназначени за фирми на хора с увреждания. Общата стойност на търговете, които „Плутон 1” като единствен изпълнител или част от консорциум е спечелила е точно 443 764 лв. без ДДС. След начисление на данъците излиза, че сумата е точно 532 516 лв.

Поръчките валят от всевъзможни възложители, а последният такъв в Народното събрание. Поръчката от парламента е за „Предоставяне на услуги във връзка с провеждането на Международна конференция на тема: „Парламентарна Асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПА на ПСЮИЕ/ – регионална синергия, стратегическо сътрудничество и парламентарна дипломация“ и заседание на Постоянния комитет на ПА на ПСЮИЕ”. Цената й е 33 873 лв. без ДДС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране