11.06.2018 | 18:10
60% от българите не подкрепят ГЕРБ, тя е „по-мразената“ партия

Левите партии по целия свят са противници на въоръжаването и БСП не прави изключение, но в случая дебатът в крайна сметка се концентрира върху състоянието на нашата армия и неотложната необходимост от модернизация. Приетата позиция реши да подкрепи навигационния план на правителство под условия в няколко посоки – за контрол върху тези намерения и за прозрачност, във връзка с високите подозрения за корупция.

Това коментира пред БНР социологът и член на Националния съвет на БСП Юрий Асланов  по повод заседанието на Националния съвет на партията в неделя. На него не е имало разговори за разликата в общественото одобрение за ГЕРБ и БСП според социологическите проучвания. Социологът обаче коментира, че след парламентарните избори сме свидетели на „една замръзнала картина“.

„Промени винаги има, но общественото мнение узрява бавно за тях, особено ако няма епохални събития. Ние минахме и през един период на европредседателството, към който имаше и високи очаквания, предимно позитивни, от български народ. Беше естествено състоянието замръзване някак си да остане, тъй като видяхме много нови политически сюжети, нови роли, в това число и на лидера на управляваща партия… Най вероятно някакви промени в картината ще започнат да се случват по-късно през годината и особено догодина, когато политическият процес може да поеме в неизвестна посока предвид двата предстоящи избора – за ЕП и местни“.

ГЕРБ е натрупала много негативи и над 60% от хората не я подкрепят. Тя е „по-мразената партия“. Неодобрението към правителството и повечето институции също е доста високо. Проблемът е, че хората не припознават БСП като алтернатива, убеден е Асланов: „БСП се позиционира като ярка опозиция, но подкрепата за нея остава, на този етап, затворена в рамките на нейните по-скоро традиционни привърженици“.

Промяната в нагласите ще започне да се случва, ако БСП започне да лансира идеи, които не са опозиционни – „против“, а такива какво би направила, ако е на мястото на ГЕРБ, убеден е Асланов.

На 21 юли Националното съвещание има намерение да обяви управленската програма и визията на БСП за България: „ГЕРБ се ползват от един временен комфорт, но той много бързо и силно може да бъде нарушен, при условие че  БСП успее да лансира точно такива идеи, каквито биха консолидирали мнението на голяма част от българските граждани“.

По повод евентуални преговори с АБВ, чийто лидер стана Румен Петков и новата структура, оглавена от Александър Томов, социологът заяви: „За всичко трябва да се мисли! В България по-скоро, по традиция, разводите стават по-лесно отколкото в сватбите,  но за всичко трябва да се мисли. Никой не е монополист в собственото си идеологическо пространство“.

Асланов засега отхвърля хипотезата за предсрочни избори, защото зависи от волята на коалиционните партньори. Въпреки това забелязва „пукнатини“ в отношенията между тях. БСП едва ли би предизвикала предсрочни избори, преди да се чувства достатъчно уверена, че може да наложи нов дневен ред на страната.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране