19.06.2017 | 0:01
62 загинаха в горски пожари в Португалия
Най-малко 18 тела са извадени само от изгорели автомобили

62 души загинаха в горски пожари в Централна Португалия. Най-малко 18 тела са извадени само от изгорели автомобили. Районът около градчето Педрогау Гранди е най-силно засегнат от пожарите. Загиналите в колите си очевидно внезапно са се озовали в огнен капан, когато пламъците са прехвърлили шосе край градчето.

Няма постъпила информация за пострадали български граждани, съобщават от българското външно министерство. В борбата с горската огнена стихия участват почти 700 пожарникари и над 200 противопожарни коли. Два самолета, изпратени от Франция и Испания, също хвърлят тонове вода над горящите горски масиви.

Европейският съюз активизира действията си в подкрепа на португалските служби, борещи се с огъня, предаде БТА. Еврокомисарят за хуманитарна помощ и управление на кризи Христос Стилианидис каза, че Франция ще изпрати още два самолета, а Испания – още няколко, но не уточни общия им брой.

Все още не е ясно как е започнал огненият ад, пламнал в събота около 14 ч. местно време.

Пламъците са се разпространили много бързо, напредвайки по четири фронта. Президентът на Португалия Марселу Ребелу де Соуза пристигна в района на Педрогау Гранди, на около 200 км от столицата, още през нощта и след първия оглед каза, че „създалата се ситуация е безпрецедентна“.

Премиерът Антониу Коща следи развитието на борбата с огнената стихия от централния щаб на Гражданска защита в западната част на Лисабон. Температурите в много райони на Португалия надхвърлят 40 градуса.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране