Зареждане

Напишете

БЪЛГАРИЯ

900 декара гори са изгорели при пожара в Пирин

share

900 декара гора са изгорели при пожара в Пирин край благоевградското село Стара Кресна. Това съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Пожарът е овладян, но причината за бедствието все още се изяснява. Предполага се, че става дума човешка небрежност.

18 часа продължи битката с огнената стихия. В гасенето се включиха горски служители, пожарникари и военни.

„На място бяха съсредоточени около 250 човека, които в последствие се разположиха по целия периметър и се направиха минерализовани ивици, каза през БНР Георги Пармаков, директор на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. – Отделно имаме и 17 пожарни автомобила, с които се извършват гасителни действия. Все още на няколко места има вътрешни огнища, но по целия периметър са разположени хора, които дежурят и ще останат и до следобед, до късно вечерта, същевременно ще вземем мерки и през нощта да оставим дежурни екипи“, допълни той.

Най-вероятната причина за пожара е човешка небрежност, тъй като през мястото, на което термовизионните камери са дали индикация за запалването, минава горски път. Щетите са огромни, каза директорът на Югозападното горско предприятие Дамян Дамянов.

„Най-голяма е екологичната щета. Много бавно ще бъде излекувана тази „рана”. За да се възстанови гората във вида, в който беше, трябват около 40 години”, поясни още Дамянов.

сподели ме

Етикети:

Остaвете коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.