26.07.2016 | 17:33
АБВ реши: Първанов и Калфин – кандидати на левицата
Формацията на експрезидента иска ускоряване на преговорите

Лидерът на АБВ Георги Първанов и заместникът му Ивайло Калфин са кандидатите, които партията предлага за единна номинация на левицата за президентските избори. Това обявиха от формацията на бившия държавен глава след заседание на нейното ръководство.

От решението става ясно, че АБВ е готова да обсъжда и друга кандидатура на „широк кръг от политически партии“. Изискването е тя да е „равно приближена, но силно избираема“. Ръководството на АБВ настоява за разширяване и ускоряване на преговорния процес по номинирането на единна кандидатура за президент и вицепрезидент на политическите формации, се казва още в позицията на партията.

Вчера лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, че до края на седмицата ще се проведе вторият кърг преговори между левите партии за единна кандидатура за президент. На нея формациите трябва да обсъдят конкретни имена.

Разговорите за обща кандидатура започнаха след като на вътрешен референдум в БСП мнозинството социалисти поискаха един кандидат на левицата. Повечето членове на столетницата настояваха за преговори с АБВ и формацията на Татяна Дончева „Движение 21“. Още преди да започнат преговорите обаче Нинова обяви, че не би приела кандидатурите на Първанов и Калфин. От АБВ отвърнаха, че това обрича разговорите на неуспех.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране