13.02.2019 | 17:24
Адвокат Цветан Цанев, който стои зад отвличането на БАДР, е прал венецуелските пари в Инвестбанк
Сметките са на името на юриста, който е замесен в трафик на каптагон през 90-те, бизнес с Коза Ностра с диаманти в Африка и стои зад Булгаргеомин ДЗЗД

Инвестбанк е банката, през която са минавали парите на Мадуро, за които сигнализираха американските служби. Сметките са на името на адвокат Цветан Цанев, който е замесен в трафик на каптагон през 90-те, бизнес с Коза Ностра с диаманти в Африка и стои зад Булгаргеомин ДЗЗД, отвлякла либийския танкер БАДР. Биволъ потвърди информацията от два независими източника от България и от чужбина.

Цветан Цанев има тесни бизнес връзки с ръководството на Инвестбанк, които отдавна са осветени от Биволъ, но очевидно се ползва с височайши протекции. Знак за това е, че и сега той не е задържан, а главният прокурор Сотир Цацаров се опита да оневини Инвестбанк, която е трябвало да сигнализира на ДАНС за съмнителните сметки.

През 2015 г. Биволъ и OCCRP участваха в мащабно международно разследване на IRPI/ANCIR за бизнеса с диаманти на италианската мафия в Южна Африка и Зимбабве. В него редом с мафиотския бос Антонино Месикати Витале се появяват като “европейски инвеститори” добре известни български лица – трафикантът на каптагон от времената на ДС Цветан Цанев и банкерката от Инвестбанк Димитрийка Андреева, представляваща “омански инвеститор”.

Разследването вдига завесата за връзката между “оманските пари” в Инвестбанк и парите на ПГУ на ДС, откраднати от външнотърговските дружества, прикритие за наркотрафик и трафик на ценности. Мафиотски бизнес с протекцията на престъпната комунистическа държава, който днес логично си намира допирни точки с класическата италианска мафия и корумпирани режими като този на венецуелския диктатор Мадуро.

Тази година идентифицирахме Цветан Цанев и като движещата сила зад Булгаргеомин ДЗЗД, която отвлече танкера БАДР с помощ от действащи полицаи от специалните части и нанесе сериозни репутационни щети на българската държава. Въпреки огромния скандал, Прокуратурата се задоволи да повдигне обвинение на ЧСИ Тотко Колев и игнорира изцяло данните, че Булгаргеомин ДЗЗД е използвала фалшиви документи, за да обсеби танкера.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране