28.11.2017 | 0:01
Адвокат Марковски опита да скрие делото на Борисов и Нинова от медиите
Премиерът и лидерът на БСП си разменят искове за клевети и обиди, процесът отложен за май 2018 г.

Размяната на съдебни искове между Бойко Борисов и Корнелия Нинова без малко щеше да мине без медийно отразяване, след като адвокатът на премиера Марин Марковски заяви, че не желае журналисти да присъстват на първото заседание по казуса. В крайна сметка медиите бяха допуснати, след като защитниците на Нинова заявиха, че не са против външно присъствие в залата. Камерите обаче подразниха Марковски, който се закани да съди всеки фоторепортер и оператор, ако бъде „облъчен“.

И Нинова, и Борисов не се явиха в съда, а упълномощиха адвокатите си. Премиерът се представлява от Марин Марковски и Божидар Терзийски. Цветана Чуклева, Георги Атанасов и Андон Добчев пък са поели защитата на Нинова. Вчера бе първото заседание по гражданското дело, което Борисов заведе за причинени неимуществени вреди след обида от лидера на БСП. Формален повод са думите й по негов адрес „крадецът казва „дръжте крадеца“, които Нинова изрече пред Нова телевизия на 23 март.

Защитниците на социалистката представиха пред съда освен отговор на исковата молба, три насрещни иска. Те са във връзка с премиерските обвинения, че тя е „върл активист на СДС“, както и за това, че я нарича „госпожа Лъжа“ в интервю пред БТВ в началото на март. Искът на Борисов към Нинова е на стойност от 26 000 лв., а тези на социалистката са на обща стойност от 30 100 лв.

Според Марковски Борисов се чувствал засегнат от реплика, че бил „неетичен, крадец“, което било казано от Елена Йончева, а Нинова била съгласна с думите на депутатката от „БСП за България“. Адвокатът смята, че действията на премиера са задвижени от желанието да въведе „нов политически начин на спора, не чрез обиди“. Борисов не бил завел делото заради пари, а защото Нинова станала много агресивна. Това дело е мъчително за г-н Борисов, защото той не го желае, но е принуден да го заведе, твърди Марковски.

Адвокатите на Нинова представиха копие от интервю на Борисов пред в. „Труд“ от 1994 г., в което заявява, че е запазил членството си в БСП. Това е заради твърдението му, че няма връзка с тази партия, обясни Чуклева по-късно. „СДС не е Ислямска държава, терористична организация. Какво обидно има в това“, попита Марковски във връзка с иска на Нинова срещу лъжата, че е била седесарка. Чуклева обясни, че думите на Борисов са навредили на Нинова, тъй като са изречени в предизборната кампания и това може да се е отразило на партийните резултати. Тя уточни, че не става въпрос за обида, а за клевета.
Заради натовареността на съда следващото заседание по казуса ще бъде на 21 май 2018 г. Тогава ще има съвместен разпит на свидетели.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране