10.12.2018 | 0:01
Адвокат по делото „Иванчева“ е под тежък прокурорски натиск
Висшият адвокатски съвет е сезиран да защити Ирен Савова

„Снощи разбрах със сигурност, че срещу адвокат Ирен Савова има образувани 11 производства срещу „неизвестен извършител“. И я викат днес в СДВР, после я викат в Шесто управление, после я викат в Дупница, после я викат в Крива бара, Ломско и т.н. Това е натиск. Да припомним и некролозите с нея и какво ли още не.“ Това съобщи в предаването на Сашо Диков по „Евроком“ в петък адвокат Николай Хаджигенов.

Ирен Савова е адвокат на Биляна Петрова, подсъдима заедно с Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров за вземане на подкуп от 70 хил. евро. Хаджигенов съобщи, че смята, че колежката му е тормозена от прокуратурата заради въпросното дело. 11-те производства били по сигнал на бивш клиент на Савова.

Хаджигенов е сезирал Висшия адвокатски съвет в събота с писмо, в което пише: „Прокуратурата оказва безпрецедентен натиск върху адвокат Ирен Савова. Към настоящия момент са образувани 11 досъдебни производства срещу неизвестен извършител, по които тя е главен свидетел и потенциален обвиняем. Известна е практиката на прокуратурата да повдига несъстоятелни обвинения на адвокати по знакови дела с цел оказване на натиск върху тях. Настоявам за незабавна публична декларация, осъждаща подобна несъвместима с правото, правовата държава и правосъдието практика.“ Висшият адвокатски съвет засега не е реагирал.

Миналия месец по Би Ти Ви Ирен Савова намекна за подобен развой. Тогава тя заяви, че Иванчева и Петрова „имат предварителна присъда, тяхната гражданска смърт е произнесена още в деня на тяхното задържане“. На въпрос кой може да е подготвил предварително присъдата, каза: „Аз си го представям като човек, облечен в много власт. Няма как да назова име, защото, доколкото разбрах, са освободили килията до Деси и Биляна, там е доста страшничко – не бих искала да се намеря до тях. Защото това не е невъзможно.“

Наскоро адвокатката стана жертва на злонамерена атака – нейни некролози бяха залепени на входовете на жилището й и на офиса й. Иначе тя беше избрана от правителството да го представлява по делата му срещу Симеон Сакскобургготски за царските имоти и ги печели едно след друго.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране