14.05.2018 | 11:38
АЕЦ „Белене“: От „гьол“ до стратегически проект

“Когато моят предшественик е правил третата първа копка за този гьол, са казали, че струва четири милиарда лева“ – Бойко Борисов, 2010 година. „Възложил съм на службите и на колегите в парламента да се провери колко са сериозни намеренията на заявилите инвеститорски интерес към АЕЦ „Белене“. „Белене“ е гьол…“ – Бойко Борисов, 2012 година.

Вече е 2018 година. И АЕЦ „Белене“ явно не е „гьол“, а проект за който ще се търси, а според някои и се е намерил стратегически инвеститор. Нещо повече премиерът Бойко Борисов настоя да се вдигне мораториумът за строителството на централата, наложен впрочем от неговата партия ГЕРБ през 2012 година.

И отсега можем да сме сигурни, че забраната за строежа ще бъде отменена. Защото дори и коалиционните партньори на ГЕРБ да не се съгласят, БСП макар и в опозиция, винаги е имала последователно мнение – Белене трябва да се строи. Без уговорки! Наистина би било странно левицата да се отметне от дългосрочната си цел на инат и само защото предложението идва от основните им опоненти.

Всъщност почти всички партии в сегашния парламент са радетели на изграждането на централата, а тези формации, които са против, са извън него. Така че по всяка вероятно политическо решение за строеж ще има.

Като цяло изобщо не бива да сме изненадани от искането на Бойко Борисов. В последните месеци правителството му опипваше почвата, включително чрез докладите на БАН по темата и няколко форума, посветени на бъдещето на „АЕЦ Белене“.

През седмицата представители на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) обявиха, че са заинтересовани от изграждането на „Белене“. Народното събрание пък постави на правителството срок до края на юни да анализира дали има смисъл продължаването на проекта, за който България има произведено и платено оборудване и да предложи варианти как то да се използва.

Засега данъкоплатците сме платили около 3 млрд. лева по този проект. Дали сметката ще нарасне или всичко ще е за сметка на китайците? Предстои да разберем. На този етап обаче „Белене“ по-скоро ще има, защото вече не е „гьол“. Е, ако Борисов отново не промени позициите си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране