23.03.2018 | 11:00
АФИС: Благодарение на Гинка БСП се изравни с ГЕРБ
На трето място се подрежда ДПС, а партиите от коалицията „Обединени патриоти“ сборно са на четвърто място

Скандалът с покупката на бизнеса на ЧЕЗ от Гинка от Пазарджик е разместил политически пластове. Отговорите на въпроса „Коя партия изразява позиции, най-близки до Вашите?“, сочат, че силите на двете водещи формации – ГЕРБ и БСП – са напълно изравнени.

Това показват данните от национално представително проучване на Агенция АФИС, осъществено в периода 15-19 март 2018 г. При него са интервюирани пряко „лице в лице“ в домовете им 1010 пълнолетни български граждани.

На трето място се подрежда ДПС, а партиите от коалицията „Обединени патриоти“ сборно са на четвърто място. „Списъкът продължава с политически субекти, които са в практически неразличими нано-стойности – около 1% и по-малко, а близо една трета от гражданите са трайно отдалечени от всички партии“, коментират от социологическата агенция.

Коя партия изразява позиции, най-близки до Вашите?

БСП 24.7%
ГЕРБ 24.6%
ДПС 6.5%
Атака 2.4%
ВМРО 2.0%
Реформаторски блок 2.0%
Воля 1.6%
АБВ 1.0%
СДС 0.8%
НФСБ 0.6%
Да, България 0.6%
Движение 21 0.4%
ДСБ 0.3%
Зелените 0.2%
Друга партия 2.7%
Нито една 29.6%

Изследването на АФИС потвърждава, че пълнолетните българи, които желаят естественият монопол върху електроразпределението да е във владение на частна фирма са само 4%. В този дял не се забелязват статистически значими отклонения според образование, възраст, местоживеене, социална група и доход.

Двама от всеки трима граждани на страната (62%) искат електроразпределението да бъде в ръцете на българската държава. Само 2% предпочитат формулата от последните около 15 години – да принадлежи на чужда държава. Едва 1% са на мнение, че собствеността трябва да е във владение на частно чуждестранно лице. А смесената форма на собственост е най-приемлива за 15%. Други 16% нямат мнение по така поставения въпрос, показват данните на АФИС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране