11.10.2018 | 20:07
Агент Огнян най-после стана член-кореспондент на БАН
От БАН той е представен като "ярък общественик със значимо присъствие в творческия живот на България"

Иван Гранитски стана член-кореспондент на БАН. Издателят и бивш агент на Държавна сигурност бе номиниран в областта „Творци на изкуството и изкуствознание“ и днес бе избран от Събранието на академиците на Академията.

От БАН той е представен като „ярък общественик със значимо присъствие в творческия живот на България. Той е автор на 35 книги – поезия, литературна критика и публицистика“.

За Комисията по досиетата Иван Йорданов Димитров (Гранитски) е агент Огнян, регистриран на 24 септември 1983 г., когато е 29-годишен. И личното, и работното му дело са предложени за унищожаване през февруари 1990 г. Името му е осветено като агент на бившата Държавна сигурност в решение на Комисията от ноември 2008 г.

Пет години след предложението за унищожаване на досието Гранитски става генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ), но остава на поста само година – от юни 1995 до юни 1996 г.

Роден е през декември 1953 г., завършил е журналистика в Софийския университет (1979) и става член на Съюза на българските писатели. Шест години след дипломирането си вече е заместник-главен редактор на „Литературен фронт“. През 1991 г. става главен редактор на списание „Черно и бяло“. През 1997 г. създава издателство „Захарий Стоянов“, ръководи и списание „Везни“.


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране