23.05.2019 | 0:01
Агенцията за храните бяга от битката с опасните стоки
Вместо да преследва фирмите нарушители, БАБХ проверява "Активни потребители"

Българската агенция за безопасност по храните беше създадена с апломб като мощен борец срещу некачествените и дори вредни за здравето стоки, заливащи нашия пазар. Но не оправдава високите очаквания. Българите получават полезна информация за храните и за фирмите, които се „отклоняват“ от стандартите, не от БАБХ, а от малката неправителствена организация „Активни потребители“, която редовно тества различни групи продукти и публикува детайлните резултати.

Така през февруари научихме, че по магазините наред с истинските зехтини се продават и странни коктейли от мазнини и химикали, снабдени със заблуждаващи етикети, че са висококачествено маслиново масло. Вместо да започне масови проверки и да погне нарушителите – некоректните производители и търговци, агенцията по храните се е заела да проверява тестовете на „Активни потребители“, става ясно от съобщение, което БАБХ изпрати до медиите в сряда.

„Във връзка с изнесена информация от „Активни потребители“ за маслиново масло, съдържащо остатъци от халогенирани разтворители, БАБХ взе проби по официален контрол от продуктите на марките, посочени като опасни в медийното пространство. Пробите бяха изпратени в лаборатория в Хамбург, Германия, тъй като на територията на България няма акредитирана лаборатория. Анализът на пробите показва отсъстствие на халогенирани разтворители в маслиново масло „помаче“ с марка „Родон“ и маслиново масло „екстра върджин“ с марка „Офелия“, гласи краткото съобщение. Във въпросните марки „Активни потребители“ бяха открили тетрахлорметан и хлороформ. От съобщението на БАБХ не става ясно какво прави агенцията по другите тревожни данни, изнесени от гражданското сдружение.

„Най-честите фалшификации на зехтина се изразяват в представяне на други категории зехтин (рафиниран или химически обработен) за Extra virgin olive oil, добавяне на масла от слънчоглед, рапица, соя и/или използване на отпадни суровини като кюспето за източник на масло след екстракция с органични разтворители. Съгласно проучванията само около 10% от продукцията на маслиново масло попада в най-високото качество, докато в магазините близо 50% от търговските марки имат тази претенция. Много изследвания установяват, че между 20 и 50% от анализираните търговски марки не отговарят на изискванията за Extra virgin olive oil – въпреки че се представят за такива. Често продукти, етикетирани като зехтин, изобщо не съдържат маслиново масло, или са разредени в различни пропорции с други масла“, обясняват „Активни потребители“ в анализа на резултатите от тестовете. Те посочват, че са закупили 28 търговски марки, посочват и от кои вериги магазини са взели бутилките за изследване – за разлика от БАБХ, която изобщо не съобщава как е подбрала стоката за тестовете.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране