17.06.2019 | 0:14
Ахмед Ахмедов: Тази Турция е на 500 милиона турци по света
Колкото е по-силна Турция в икономическо отношение, толкова повече ние, мюсюлманите и турците на Балканите се чувстваме по-спокойни....

„Някои политици в България нас ни смятат за имигранти, ние се борим срещу това, а за нас Турция е много важна. Колкото по-силна е икономиката на Турция, толкова повече мюсюлманите и турците, живеещи на Балканите, се чувстваме по-спокойни“.

Това каза зам.-председателят на ДПС в словото си пред форума в турския град Чорлу, посветен на принудителното изселване на българските турци през 1989 г., цитиран от агенция IHA и други местни медии.

„Аз бях на 15 години през 1989 и преживях бежанската вълна. Ние нямахме роднини в Турция, а държавата ни прати в Сивас, но по-късно се завърнахме. Сега тук повечето сте изселници и ви питам: кой съм аз в България, какво съм? Задавам този въпрос, понеже някои политици гледат на нас като на имигранти. Да е жив и здрав нашият почетен председател Ахмед Доган, който след 1989 ни събра нас, живеещите в България турци и помаци под покрива на една партия и тя стана нашият шанс за живот“, посочи зам.-лидерът на ДПС.

Благодарение на създадената партия българските граждани от турски произход могли да общински кметове и депутати в парламента, партньори в правителствата, министри и това се дължало на тяхната заедност.
„Разбира се, че за нас турската държава е особено важна. Колкото е по-силна Турция в икономическо отношение, толкова повече ние, мюсюлманите и турците на Балканите се чувстваме по-спокойни. И е хубаво това, че Мустафа Кемал Ататюрк създаде тази хубава страна и република като подарък за всички нас. В Турция е лесно да бъдеш турчин, но извън нея да си турчин е много трудно. Тази Турция е на 80 милиона турци. Тази Турция е на 500 милиона турци по света“, заяви зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов вчера в първия ден на форума, който в турските медии е определен като симпозиум.

Проявата е организирана от университетите в Текирдаг и Анкара, домакин е община Чорлу, която е такава благодарение на масовото изселване на българските турци, а преди е била индустриална зона само с фабрики, според твърденията на общински служители там. На откриването на форума присъстваха областният управител на Текирдаг Азиз Йълдъръм, кметовете на Люлебургаз, Текирдаг и Чорлу, както и двама депутати от опозиционната Републиканска народна партия, в това число имигрантът от Кърджали проф.д-р Юксел Юзкан, бивш лидер на най-влиятелната изселническа организация в Турция с централа в Бурса.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране