16.04.2019 | 11:38
Ако на евроизборите БСП и ГЕРБ са на равно – ГЕРБ се разпада по много драматичен начин
Евролистата на БСП ми се вижда вече по-адекватна. Корнелия Нинова ще води "гражданска война" срещу Сергей Станишев, казва Евгений Дайнов

Проф. Евгений Дайнов в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“.

Водещ: Успя ли БСП да се трансформира от „Позитаник“ в Батман? Огледало на партийната картина ли са евролистите и тяхното съставяне? Следва анализът на политологът Евгени Дайнов. Проф. Дайнов, загуби или спечели БСП от инфарктният 11-часов пленум?
Евгений Дайнов: Дайте да го погледнем от национално-отговорна гледна точка. Всички ние губим от това, че вместо да имаме нормална лява цивилизована партия, закриляща слабите и бедните, имаме БСП, където видимо управляват заседнали олигарси и видимо ръководството иска да я повлече в посоката на национал-социализъм, т.е. онзи социализъм, койот Адолф Хитлер изповядваше с всичките му там изтребления на гейове, на евреи, цигани и т.н. От това всички губим, всички бихме спечелили от нормална лява партия, която има нормално поведение и върши нормални неща. От тази гледна точка ние като че ли мъничко спечелихме от това, че Нинова не успя да наложи онова ясно национал-социализиране, фашизиране на листата, което се опита да постигне, вкарвайки вътре прононсирани антиевропейци и ноторни агенти на Държавна сигурност за сметка на изключването на по-прилични и европейско настроени хора като Сергей Станишев, т.е. за сега от тази работа един милиметър спечели националният интерес.
Водещ: Бламирана ли бе Нинова или излиза победител от начина, по който бе подредена лявата евролиста?
Евгений Дайнов: Говорих с хора в БСП тези дни и часове. Те ме уверяват, че от 30 години няма неприето и преобърнато с главата надолу решение, предлагано от лидера. Щом не се е случвало 30 години, ако наистина е така, тя наистина е бламирана. Значи ти не можеш еднолично, тайно, без да казваш никому да редиш листа все е едно си Бойко Борисов в ГЕРБ или от някаква партия или колаборация, както Бойко Борисов, да я стовариш в последния момента, хората да се изненадат какво четат вътре и да има викаш „гласувай сега, защото аз съм началник и аз съм решил“. Не мина този номер и тя естествено, че е бламирана, тя е бламирана в опита си да се превърне в Бойко Борисов – в това е бламирана, да бъде едноличен господар на партията си.
Водещ: След пленума с дългото часово редене на листите какви тенденции за бъдещето се отварят пред партията?
Евгений Дайнов: А, тя отново се върна там, където беше, когато Сергей Станишев каза „А бе, аз искам БСП да стане нормална социалистическа партия“ и веднага се оказа, че по-голямата част от БСП май не иска това нещо. Отново сме там, отново БСП трябва да избира себе си, т.е. дали да бъде полезно ляво образувание, полезно за нацията, или да преследва някакви свои си цели в разрез с интереса на нацията, т.е. те се върнаха 5 години назад, а ще видим как ще си решат бъдещето.
Водещ: Евролистата на БСП така, както я оформи пленумът, огледало на случайността ли е или пропорционално подреждане на групите по интереси в партията?
Евгений Дайнов: Аз нямам представа какви са групите по интереси, аз имам представа, какви идеи общо взето се борят вътре, но не знам интересите какви са и колко привърженици търсят. Странно е, че над Сергей Станишев са подредени някакви никому неизвестни хора, но аз съм склонен да го отдам на това, че някакви хора не са искали да гласуват нито за Станишев, нито да разяряват Корнелия Нинова и са гласували за някакви по-младички такива, по-невинно изглеждащи хора. Това ми се струва, че обяснява наличието на странно непознати за публиката хора. Иначе е очевидно, че фаворитите на Нинова бяха избутани назад. Т.е. тя не само загуби войната със Станишев, която не знам защо беше превърнала в кауза на живота си, тя не успя да класира в листата хора, които искаше да са на по-предни места, Националният съвет каза, че иска друго. Аз това разчитам.
Водещ: Попадането на началника на кабинета на президента Иво Христов опакова ли окончателно Радев с БСП или е трамплин към бъдеща по-високопоставена политическа позиция? Да не забравяме, че сегашният министър-председател на Румъния Вероника Данчила дойде от Европарламента като евродепутат.
Евгений Дайнов: Не съм склонен да свръхинтерпретирам събития, не всяко събитие е знак за нещо много голямо. Ахмед Доган на времето така ни научи: всичко, което прави, казва или не казва, е знак за нещо много огромно в задкулисието. Не съм сигурен, че това е така – прелитането на въпросния Иво Христов от Президентството в листата за Евроизборите. По-склонен съм да вярвам, че той нали направи някакъв съвет стратегически или какъв беше при президента, очевидно опитвайки се да прави ядро на бъдещото политическо движение и не е събрал там достатъчно добра воля да прави това. И може би там вътре в президентството е търпял обвинения, че скача прекалено рано или че не го прави като хората и просто се е махнал. Разбирате ли, всекидневните обяснения обикновено са по-верни, отколкото драматично конспиративните такива.
Водещ: Като сравните евролистите на ГЕРБ и БСП какви разлики виждате?
Евгений Дайнов: Евролистата на БСП ми се вижда вече по-адекватна, от гледна точка, че някак си тя ни казва: „Не живеем в обикновени времена, когато е просто бизнес „as usual“ и държим стабилността“, докато листата на ГЕРБ излъчва точно това: „Всичко е стабилно, ето ви едни стабилни, макар и доста скучни хорица, които, ако ги видите по улицата няма да ги познаете, но те ще вършат стабилна рутинна чиновническа работа и няма страшно, нищо мащабно не се случва.“ А мащабни неща се случват. От тази гледна точка този турболент-стил в БСП и някои лица в листата на БСП са доста по-адекватни на времето, в което живеем, отколкото мимикрията на ГЕРБ, че нищо не се случва.
Водещ: Кампанията започна с „Апартаментгейт“, как ще продължи?
Евгений Дайнов: Аз не виждам кампанията да е започнала с „Апартаментгейт“, такива кампанийно симптоми има доста от преди да изскочи този поредния скандал за ГЕРБ, а пък при ГЕРБ на всеки три дни има по някакъв чудовищен скандал. Нямам представа как ще продължи, но аз мисля, че от страна на БСП ще има разнопосочни послания, силно чуваеми, защото ще ги разказват всякакви хора, цветни хора, известни, които най-вероятно ще объркат до някаква степен електората. Аз мисля, че „Демократична България“ ще подпира, ще изяжда лека-полека ГЕРБ от към приличното дясно крило от някакви възпитани хора и аз мисля, че ГЕРБ точно в началото на кампанията или в средата фактическата като започне внезапно ще разберат, че са заложили на напълно грешна стратегия да се правят, че нищо не се случва никъде. Мисля, че това ще стане.
Водещ: При ГЕРБ наблюдаваме прякото включване на Борисов, при БСП вече чухме дистанцирането на Нинова, какви сценарии се очертават?
Евгений Дайнов: За кое?
Водещ: Оттук насетне за кампанията и за края на изборите?
Евгений Дайнов: Нинова очевидно е напълно объркана, т.е. тя е мислила, че всичко, което реши, ще се случи, замаяна е от този удар. За сега предполагам, че тя ще продължи да прави това, което и без друго беше започнала да прави – да води гражданска война срещу Сергей Станишев, обвинявайки го, че той иска да залее България с гейове и мигранти. Значи, това очаквам скоро да стане: да има писма от трудови колективи, които казват, че ние сме против Сергей Станишев, защото той е един либерал и иска всички да станем хомосексуални и тук в къщите ни да живеят черни хора, които евентуално също са хомосексуални. Аз така очаквам тя да реагира, а дали това безумие ще доведе до някаква подкрепа вътре в партията, достатъчно, че да накара БСП да се занимава само със себе си, аз това не знам. Шансовете, въпреки, така добре подреждащите се за БСП обстоятелства, тя да започне да се самоизяжда, са много високи. А особено след като ние знаем, че тя има очевидно вродения талант всеки път, когато ГЕРБ изглежда леко закъсал, тя да прави нещо такова, че хората да се отвратят от БСП повече, отколкото са отвратени от ГЕРБ. А в ГЕРБ вече сме на етапа, в който едноличното управление на Бойко Борисов, което много му беше удобно, когато можеше да твърди, че има само успехи, сега се обръща в неминуемата си обратна форма, когато за всяко откраднато нещо, за всяка простотия, която се случва, хората го държат лично виновен. Ще видим, и там какво ще стане.
Водещ: Ако БСП се самоизяждат вътрешно, ГЕРБ го подяждат, така ли е?
Евгений Дайнов: Аз мисля, че в ГЕРБ, доколкото вътре има прилични хора, а все пак има някакви, а и са ми се обаждали такива хора през последните две седмици, са стигнали до извода, че ГЕРБ все пак изгражда някаква бандитска олигархия, което не работи за обикновените хора и те ще решат да гласуват някъде другаде. Всичко това може да се обърне в отлив на гласове към малките партии, а категорично се обръща в огромен плюс за ДПС. ДПС вижте – никакви скандали, траят си хората, разпълзяването на гласовете от БСП и ГЕРБ може пък да изведе ДПС на много челно място, а някои от малките партии, например „Демократична България“ да получат неочаквани политически гласове, това е много възможен вариант.
Водещ: Като сложим към това, че и лидерът на ДОСТ Местан взе, че катастрофира неприятно.
Евгений Дайнов: Е той откъм гласове беше катастрофирал още миналите избори.
Водещ: Така че проблемите поред ДПС са почти нулеви.
Евгений Дайнов: Май нямат такива.
Водещ: Май нямат такива. А „Демократична България“ на фона на проявите на ГЕРБ и на БСП ще успее ли да се оттласне от тези 2 или 3%, които й дават засега?
Евгений Дайнов: „Демократична България“, откакто се събраха миналата година произвежда разумно внятно политическо говорене, предлага разумни внятни политики, не крещи, не си къса ризата, не се замерят с кал с никого.
Водещ: Но и никой не я разбира.
Евгений Дайнов: Въпросът е доколко на фона на общият крясък някой би бил способен да чуе този „тихият ромон на разума“ , както го нарича Аристотел и да ги последва. Аз мисля, че откъм тихия ромон на разума са го докарали, това е най-разумната изобщо политическа сила в страната от години насам, а онова, което е очевидно, че им липсва, е някой като Макрон – някакъв такъв много видим, шарен, интересен лидер, чрез който умереният ромон на разума да стига дои повече хора. Мисля, че имат нужда от някой като Макрон, да ги изкара нагоре.
Водещ: Къде да го търсят и ще го намерят ли? Мисля, че вътрешнопартийното личностно его е твърде силно, за да допусне „Макрон на разума“.
Евгений Дайнов: Техен си въпрос, те си укротиха еготата и пуснаха разума да говори чрез тях, което е добре. Някак представа как ще решат въпросът с липсата на Макрон, наистина, но тяхна си работа, те няма да го решат за тези избори, а ще трябва по-перспективно търсене.
Водещ: Прогнозируеми ли са крайните резултати за тези европейски избори у нас?
Евгений Дайнов: Не, защото ние нямаме никаква представа какво се случва между до деня на гласуването – никаква, нула. Пронозируемо е, че ДПС ще стоят по-добре, отколкото са стояли напоследък и че някои от малките партии ще се справят по-добре от очакваното. Това мисля, че е единственото нещо, което донякъде е видимо отсега.
Водещ: Скандали като „Апартаментгейт“ как ще се отразят на ходът на кампанията и на крайни резултати, ще се разширява ли този скандал с „Имотигейт“, с „Властгейт“?
Евгений Дайнов: Като всеки път хората, публиката, общественото са отвратени от такива очебийни самообслужвания във властта, зависи какво ще е настроението в момента, в който гласуват. Може да решат, че хубаво, тези крадат, крадат, ама поне ги познаваме. Но нямам представа как ще се изяви, досега това работеше за ГЕРБ – тези крадат, но поне ги знаем какви са, а като дойдат новите от къде да ги знаем какви са. Но пък от друга страна това са европейски избори, там не се решава въпросът за властта вътре в страната, от трета страна обаче, ако ГРЕРБ и БСП излязат на равно, веднага следва криза в ГЕРБ, просто на секундата. Така че да, никой на този етап не може да каже хората с какъв акъл ще гласуват, когато се очаква да гласуват.
Водещ: Да очакваме ли предсрочни избори, заедно с местния вот?
Евгений Дайнов: Ако ГЕРБ излязат на равен вот с БСП това ще е такъв трус в тяхната вече разклатена къщичка, че много е вероятно неминуемите предсрочни избори да бъдат събрани още тази година с местните.
Водещ: Задава ли се нов политически субект, след евровота?
Евгений Дайнов: Винаги някакви спасители се появяват на хоризонта, стават все по-смешни. Някакъв спасител ще се опита, аз като гледам в момента Марешки се опитва да се лансира като спасител, нещо такова ще има, но не знам доколко ще е важно.
Водещ: Всъщност реалната политическа битка в България след евровота я прогнозирате, така ли?
Евгений Дайнов: Евровотът ще очертае параметрите на битката, а след евровота битката ще бъде различна от тази, която е сега. Всичко зависи от резултата на евровота.
Водещ: В какво ще се изрази тази различност?
Евгений Дайнов: Ако БСП и ГЕРБ са на равно, ГЕРБ се разпада по един много драматичен начин.
Водещ: Което означава, че ГЕРБ може да остане на половина, може да остане втора, трета партия в парламента?
Евгений Дайнов: Аз ще го кажа елементарно: което значи, че няколко стотин хиляди чиновници ще се замислят, дали ГЕРБ са достатъчно силни и дали си заслужава да бъде гласувано за тях. А чиновниците, този корпоративният, чиновническият вот гласува за онзи, който изглежда най-силен. Ако ГЕРБ е вкаран наравно с БСП, ГЕРБ е вече драматично отслабен, а чиновниците ще започнат да се оглеждат за други – това са го правили многократно. Едни и същи няколко стотин хиляди чиновници гласуваха за СДС на Иван Костов, след това за НДСВ, след това за Бойко Борисов, това е чиновническа маса, която се мести към силния. Ако силният се окаже, че започне да изглежда не толкова силен, тази чиновническа маса ще започне да се разсейва. Това ще бъде отслабването на ГЕРБ драматичното, ако изкара наравно с БСП или не дай Боже загуби с един евродепутат.
Водещ: Като ви слушам си спомням за вица на Сашо Сладура, за който плаща с главата си: 8 милиона посрещнаха германците, 8 милиона оплакаха Царя, 8 милиона посрещнаха руснаците.
Евгений Дайнов: Вижте, за корпоративния чиновнически вот в България това е така, те не са 8 милиона, но едно 200 хиляди има.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране