01.03.2018 | 0:01
Ако скандалът с ЧЕЗ не се овладее, кабинетът може да падне
Ако правителството на Бойко Борисов падне, ще станем за смях и на кокошките, убеден е математикът Михаил Константинов

-Проф. Константинов, електроразпределителната мрежа е част от националната сигурност и може да бъде поверена като собственост на компании с опит, репутация и специалисти, за да има гаранция, че лошото й управление няма да доведе до парализа на икономиката и тежки обществени проблеми. В конкретния случай картината не изглежда сякаш такава. Какво е вашето мнение за тази сделка?

– Това е един наистина страшно болезнен въпрос, който според мен показва, че българското законодателство в момента не е такова, каквото трябва да бъде. Дали случайно, дали нарочно, в него са пропуснати точно тези неща, за които вие говорите. Ако се действа само по Търговския закон, чисто формално могат да се правят всякакви сделки. Но това е действително проблем, свързан с националната сигурност и той не може да бъде оставен по този начин. Не знам дали много спешно не трябва да се направи преглед на българското законодателство и да се вкарат промени в него.

Още повече, че въпросната сделка не е финализирана, ние говорим в момента за предварителни договори. Така че сега е моментът държавата да защити себе си и своята национална сигурност. Защото има опасност това формално да се окаже коректна операция, докато не се произнесе съдът ние не знаем. Така че много спешно трябва да се вземат законодателни мерки, за да не се срещат повече такива случаи и включително този случай също да бъде изяснен.

-Всички, включително и купувачът госпожа Върбакова твърдят, че сделката е по чешкото законодателство. Но преди по-малко от час според Алис Хоракова, говорител на ЧЕЗ, цялата процедура преминава според българското законодателство и в Прага не очакват спиране или връщане на сделката. Как си обяснявате такива разминавания?

-Това именно показва, че нещата там не са доизпипани. Това в най-добрия случай. А може случаят да е и по-тежък. Не може чуждо юридическо лице да оперира на българска територия, без да се подчинява на българските закони. И данъците, които се плащат, и всичко останало на всички чуждестранни участници в България са подчинени на българското законодателство. Така че да се твърди, че всичко става под чуждото законодателство за неща, които са на наша територия, е несъстоятелно. И вече виждате, че нещата започват да се оцветяват. Още веднъж, в крайна сметка върховенството на територията на България е на българското законодателство. И единствено, както ние сме признали, в някои случаи над нас е европейското законодателство, което ние сме приели за приоритетно. Но очевидно случаят не е такъв. Още веднъж, трябва да си изчистим законите.

– В интервю купувачът на ЧЕЗ-България госпожа Гинка Върбакова казва, че не разбира защо министър Теменужка Петкова е подала оставка. Уточняваме, че оставката е подадена по искане на премиера. Но, ако в сделката всичко е законно и държавата няма никаква намеса, защо наистина си отиде госпожа Петкова?

Понякога хората си отиват и заради съмнения в коректността на нещата, които се случват около тях. Така че аз този случай дълбоко не го познавам, но като гражданин на тази република и като човек, който се интересува от съдбите на нещата тук и на държавата, на мен не ми харесва ситуацията около тази покупко-продажба. И аз отново апелирам да се прегледа още веднъж българското законодателство, да се види допуска ли то стратегически обекти от такава важност да се продават по този начин.

Ако има пропуск в това отношение, трябва много бързо депутатите да седнат и да оправят законодателството. Ако обаче това е едно напълно съобразено с европейското законодателство и нашето законодателство, аз не виждам какво може да се направи. Аз пък не виждам защо ние да не си го направим такова, каквото смятаме, че е правилно. Всички сме съгласни, че нещата не са съвсем чисти. Ами като не са чисти, дайте да ги изчистим законово и процедурата да влезе в законовия канал.

-От сделката излиза, че всеки може да купи бизнес на ЧЕЗ с кредит, обезпечен със самия бизнес. Въпросът е на всеки ли този бизнес може да бъде продаден?

Принципно погледнато това е така. Това е както ипотека. Много често едно младо семейство си купува апартамент, като плаща примерно 5-10% от цената в началото и после го изплаща. Залог за този заем е самото жилище или какъвто и да е обект. Така че това нещо се прави по принцип. Друг е въпросът, че ако аз и Вие отидем там, няма нищо да ни дадат. Не знам дали знаете, вече излязоха първите вицове по въпроса. А щом народът започне да се смее, става страшно. Вицът, който чух, е много симпатичен – че госпожа Гинка си видяла сметката за ток от месец януари тази година и решила, че ще й излезе по-евтино да си купи ЧЕЗ, отколкото да плаща такива сметки. Така че ето ви един виц по въпроса. Но в случая трябва много бързо да си прегледаме законодателството.

-Да, защото едно е да заложиш един апартамент, друго е да заложиш две трети от енергийната система на България и съдбата на три милиона българи.

Абсолютно е така, в това няма никакво съмнение. Защото то ще излезе, че някой може да си купи и АЕЦ. Аз не знам за ядрената енергетика как е, там май че има специално законодателство, защото всяка ядрена централа е ядрена бомба също така. В този смисъл, предполагам, че за ядрената енергетика има специално законодателство, не може да няма. Но защо да няма и за такива обекти, каквито са националните енергопреносни мрежи? Защото тук говорим за мрежите, производителите са други.

– Да, това е мрежата, която стига до нашите електромери.

Точно това, което са жиците, които влизат в нашите къщи. Отново апелирам час по-скоро да се прегледа законодателството и да се види практиката в другите европейски държави, да се види какви са директивите на Европа. Ние през цялото време говорим какво е в Европа. Ами хайде да видим как е там? Аз съм сигурен, че там не може да няма специално законодателство. Аз не съм специалист и не мога да Ви кажа точно какво трябва да гледат, но да отворят тези документи на Европейския съюз. Това са милиони страници закони, които ние сме приели. Само че изглежда не сме ги отваряли и не сме ги чели.

-Какви политически измерения може да придобие кризата в енергетиката? Казано по-просто, може ли да падне правителството заради нея?

Опасявам се, че може. Защото, ако не се овладее този скандал, а той е сериозен, всичко може да стане. А това ще бъде най-големият майтап – да паднем заради такова нещо. И то да падне нашата законодателна и изпълнителна власт. Защото просто ще станем за смях на кокошките, ако това се допусне. Пак повтарям, вместо безсмислено дърляне кой виновен, кой невиновен, да видят какво пише в законите. И това да стане час по-скоро, преди сделката да е станала факт.

Освен това и Вие виждате, вече се заговори, че зад тази сделка стои някакъв там бизнесмен, който е с други интереси в България и т.н., което само по себе си не е забранено. Просто дайте да изкараме т.нар. задкулисие, доколкото го има и да се реши този въпрос като в една цивилизована държава. Може да се окаже, че цялото нещо съдържа много голям елемент глупост. Значи, да си мисли някой, че обществото ще приеме така без коментари и да се заинтересува такива важни неща – няма как да се случи. Вие виждате, че българското общество в момента е свръхчувствително. Така реагираме и на редица други работи. Вие виждате, че цялата държава се вълнува, грубо казано, от едно сбиване на деца в училище, което е неприятно наистина. Но българинът в момента реагира на всичко, той е като един оголен нерв. И да му се въртят такива номера на това ниво аз мисля, че е глупаво. Да си сядат на задниците и да си оправят нещата.

-Изкушавам се, няма как да не ви попитам за един комичен елемент около цялата история – купувачът Госпожа Върбакова с нейна колежка от фирмата, след като подписали договора в Прага си изпуснали самолета и на ръка с 15 кг документи, защото толкова тежи договорът, взели следващия самолет. Това прилича ли Ви на човек, който може да обезпечи сделка за 320 милиона евро?

Очевидно не. Но аз все пак искам да видя коя е тази фирма, която го обезпечава, тази финансова институция. Нали е ясно, че това няма как да остане неизвестно? И ще видим дали това е наистина голяма банка, дали е нещо друго. Аз искам да кажа още нещо. В момента по света има едно огромно лицемерие. Всички се оплакват от задкулисие, от кражби, от корупция и т.н. Същевременно Западът поддържа една огромна система от офшорки. Тези офшорки не са дело на българската държава, колкото ние да ги използваме.

Значи Западът по изключително лицемерен начин поддържа тайна финансова система, офшорна, за да може да си крие там откраднатите пари, няма друга причина. И така, тези хора, които държат тази система, да бъдат така добри да я закрият. То на Запад има вече цялостно брожение да махнат офшорките. Хайде, махнете ни нас, българите, колкото и да крадем тук, това не е чак толкова голямо като мащаб. Но на Запад големите суми, които се крадат, се крият в офшорни зони. Ами да го махнат това.

Накрая ще си докарат някоя Френска революция и ще им откъснат главите, ако не го направят. Просто мисля, че е крайно време, ако искате и България да покаже малко инициатива, да започнем една инициатива за премахване на офшорните зони. Да не би остров Мали да окаже въоръжена съпротива като му махнем офшорките? Забележете какъв цирк. Вирджинските острови, в Щатите, 5-6 щата са офшорни зони. Просто това лицемерие трябва да се прекрати. Аз предлагам да се прекрати тази история с офшорките и всички пари да се подчиняват на нормалната банкова система. Банките са достатъчно добре регулирани навсякъде по света и в Европа в частност, и офшорките и аз не знам защо са. Ясно защо са – да се краде по-удобно.


2 коментара

  1. Ивайло каза:

    А ВИДИМ ЗА 24 ЧАСА КОЛКО ЛЪЖИ ИЗРЕЧЕ БОКО-ТИКВАТА: 1.СДЕЛКАТА БИЛА ПО ЧЕШКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО И БЪЛГАРИЯ НЕ ТРЯБВАЛО ДА СЕ МЕСИ. 2. ТЕМЕНУЖКА БИЛА ПОСТЪПИЛА ДОСТОЙНО, КАТО Е ПОДАЛА ОСТАВКА. 3. ТОВА БИЛО СДЕЛКА МЕЖДУ ЧАСТНИ ФИРМИ И ДЪРЖАВАТА НЕ ТРЯБВАЛО ДА ПРОЯВЯВА ИНТЕРЕС. 4. МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЧЕХИЯ ЛИЧНО МУ БИЛ ИЗПРАТИЛ ДОКУМЕНТИ ПО СДЕЛКАТА. 5. ЗАЯВИ, ЧЕ В СДЕЛКАТА УЧАСТВАТ РУСКИ И ГРУЗИНСКИ БАНКИ. ПО Т, 1. СДЕЛКАТА СЕ ИЗВЪРШВА ПО БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО. ПО Т. 2. ТЕМЕНУЖКА ПОДАВА ОСТАВКА, ЗАЩОТО Е ПРИЯТЕЛКА НА ГИНКА И Е УЧАСТВАЛА В СЦЕНАРИЯ НА СДЕЛКАТА. ПО Т. 3. ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ ОТБЛИЗО ТРЯБВА ДА КОНТРОЛИРА СДЕЛКАТА ЗАЩОТО СЕ ИЗВЪРШВА ПО БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА И КАСАЕ ВАЖЕН ОТРАСЪЛ ОТ СИГУРНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА. ПО Т. 4. ЧЕШКИЯТ ПРЕМИЕР В ОФИЦИАЛНО ИЗЯВЛЕНИЕ ОТРИЧА ТОЙ ЛИЧНО ДА Е ПРАЩАЛ КАКВИТО И ДА Е ДОКУМЕНТИ НА БОКО-ТИКВАТА. ЗАЯВИЛ Е, ЧЕ „Е ОТКАЗАЛ ДА ПРЕДОСТАВИ ДОКУМЕНТИ НА БЪЛГАРСКАТА СТРАНА“. ПО Т, 5. ОКАЗВА СЕ, ЧЕ УЧАСТВАТ 3 БЪЛГАРСКИ БАНКИ, КАТО БЪЛГАРСКАТА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ Е ПРЯКО РЪКОВОДСТВО ОТ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ, Т.Е. ОТ БОКО-ТИКВАТА. ЛЪЖИ, ЛЪЖИ, ЛЪЖИ САМО ЗА 24 ЧАСА. ТОВА ВЕЧЕ Е БОЛЕСТНО СЪСТОЯНИЕ. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЛЪЖИТЕ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е В ОТЛИЧНО ИКОНОМИЧЕСКО И ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ПО-БОГАТИ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМАЛО КОРУПЦИЯ. А И НЕ СЕ ОЧАКВА ДА ИЗЛЕЗЕ НЕЩО ОТ ДАНС, ЗАЩОТО Е ФИЛИАЛ НА ГЕРБ. НЕЩО ДА КАЖЕШ БЪЛГАРИНО?

  2. Светът се управлява от ментета каза:

    Той предлага, ама офшорките стават все повече. Докато такива зевзеци като Юнкер управляват Европа всички нейни съюзни членове ще бъдат ограбени под носа му, атой ще се чуди от къде да набере бюджет та да има и за други …да грабят.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране