22.06.2017 | 20:52
„Ако умрат, ги изхвърли в някоя горичка“
Започна делото срещу българските трафиканти на мигранти, в чийто камион загинаха 71 души

„Иво, не могат да дишат. Пищят като луди!“ – „Няма да отваряш, а ако умрат, ги изхвърли в някоя горичка“. Основни действащи лица в трагедията с „камиона на смъртта“ са деветима българи. От вчера те отговарят пред съда. 71 души, сред които и четири деца, наблъскани на 14 кв.м. – без осветление, без вентилация, без прозорец. Кислородът е свършил за не повече от три часа.

Бежанците от Сирия, Ирак и Афганистан се опитват да привлекат вниманието на шофьора с тропане и блъскане по вратата на хладилния камион. Мъжът ги чува, но не отваря, защото така му е наредено. Всичките 71 души загиват мъчително.

Кадрите от тази трагедия, разиграла се през лятото на 2015, са толкова шокиращи, че малко след това Меркел отвори границите на Германия за бежанците, отбелязват в тази връзка редица медии и добавят: Посланието беше повече от ясно – подобно нещо не бива да се случва никога повече!

„Иво, пищят като луди!“

Тази седмица в унгарския град Кечкемет започна процесът срещу каналджиите, организирали курса на въпросния „камион на смъртта“. Повечето от трафикантите са български граждани. Установено е, че между февруари и август 2015 те са превозили нелегално поне 1200 мигранти, от които са получили повече от 300 000 евро.

От средата на август 2015, тоест – преди трагедията със задушилите се 71 бежанци, каналджиите са били наблюдавани от унгарската полиция, която дори е подслушвала телефонните им разговори. Този факт накара много германски медии да спекулират, че трагедията е можела да бъде предотвратена. Унгарските власти обаче отхвърлят обвиненията и поясняват, че прихванатите телефонни разговори са били преведени и анализирани чак по-късно – след фаталния завършек на пътуването, довело до смъртта на 71 души.
Записаните разговори разкриват цялата жестокост и безскрупулност на трафикантите. В един от тях шофьорът на камиона, 26-годишен български гражданин, казва: „Иво, Иво, мисля, че не могат да дишат. На сто процента съм сигурен, че нямат повече въздух. Пищят като луди!”. Отговорът обаче гласи: „Абе, виж само да не прегрее таз пущина. Карай, карай и толкоз… Няма да отваряш, а ако умрат, ги изхвърли в някоя горичка в Германия“.

Предполага се, че присъдата ще бъде произнесена най-рано в края на годината. Предстои да бъдат изслушани поне 200 свидетели, заяви адвокатът Миклош Магони, който е служебен защитник на един от обвиняемите български граждани. На въпрос дали клиентът му осъзнава какво е направил, адвокатът отговаря: „Разбира се, че станалото го е засегнало по болезнен начин. Та той самият има семейство и деца”. Въпросният 30-годишен българин е обвинен за подстрекаване към убийство на бежанци. Именно той, заедно с основния обвиняем – афганистанец, е дал указания на шофьора да не отваря вратите.

Адвокат Магони се оплаква пред „Тиролер Цайтунг”, че по време на процеса има огромни трудности с преводите. „Нито един от обвиняемите не разбира унгарски, а процесът се води именно на този език. За всеки един от обвиняемите трябва да се осигури преводач, а качеството на превода е просто ужасяващо”, казва той.

Обвинението обхваща 59 000 страници. Според сегашните преценки, обвиняемите ги очакват или доживотни присъди, или минимум 20 години лишаване от свобода.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране