02.08.2018 | 20:45
Албания и Косово отварят границата си

Албанският министър на диаспората Пандели Майко извести косоварите, че от 1 януари 2019 година между Косово и Албания няма да има граница. Това съобщи кореспондентът на МИА в Тирана, на когото се позовава македонската електронна медия ДА1 ОнУ.

Майко в сряда вечерта беше на посещение в град Скендерай, Централно Косово, присъства на манифестация, посветена на косовската диаспора. Там той заяви, че албанският премиер Еди Рама вече е взел решението. „Границата между Албания и Косово трябва да се отвори и премиерът ми каза, че вече е взел решение от 1 януари да започне свободното движение между Албания и Косово“, подчерта Майко. Неговото изказване бе посрещнато от бурни овации и скандирания.

На манифестацията в Скендерай са присъствали и премиерът, и президентът на Косово Рамуш Харадинай и Хашим Тачи. Медиите в Прищина съобщиха, че двамата не са коментирали информацията, обявена от бившия албански премиер и министър на отбраната, а сега министър на диаспората Пандели Майко.

Междувременно Великобритания, която пое ротационната председателство на Съвета за сигурност на ООН, извади от дневния ред косовския проблем. Това стана, след като Русия и Китай настояваха за провеждане на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Косово през този месец.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране