29.01.2017 | 21:39
Александър Маринов: БСП умишлено се пази от директен ангажимент със служебния кабинет
Първите думи на служебния премиер бяха свързани с приемственост, докато Радев имаше в кампанията си основното послание – за промяна

Политологът проф. Александър Маринов в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Водещ:Правителството в оставка предаде щафетата на служебното, а министрите обявиха част от своите приоритети. Как оценява смяната на властта в деня за предаването на постовете политологът доцент Александър Маринов, какво се крие зад церемониите, можем ли да говорим за началото на подмяна или промяна на елитите? Доцент Маринов,
какво впечатление у вас оставиха днешните церемонии?
Александър Маринов: Честно казано, не съм ги следил. Проследих новините, основните заявления и мисля, че само по една церемония или по личностите, които участват в нея, трудно можем да правим изводи за по-сериозни политически последици, камо ли пък и за промяна на елитите. Всъщност това въобще не влиза в задачите на служебното правителство, въпреки че служебното правителство може да постави началото на един важен процес за промяна в положителна насока на българската политика и то е свързано с неговото основно задължение. Значи, ако служебното правителство наистина успее да подготви, организира и проведе едни честни и демократични избори, тоест избори, освободени от тези тежки пороци, които се нагледахме през последните години, това ще е реален принос, защото очевидно резултатите от изборите ще бъдат по-близо до истинското желание, до истинския вот на народа. Дори това да се постави като начало, няма да е малко, тъй като знаем, че наличието на такива злоупотреби и изборни измами силно демотивира голяма част от българските граждани въобще да участват в избори.
Водещ: Реалистично ли е очакването, доцент Маринов, служебните министри да направят ревизия на предшествениците си?
Александър Маринов: Да, според мен е реалистично. Въпреки че първоначално имаше такива мнения, такива очаквания, че това правителство по своя състав едва ли ще иска и ще може да го направи. Но, вижте, днес имаше една многозначителна реплика на служебния министър-председател, който се възползва от реплика на Бойко Борисов и каза, че това няма да бъде за тях самоцел, но ако има нарушения, ако има грешки, ще бъдат извадени. И аз мисля, че това ще стане, защото все пак не трябва да забравяме, че това служебно правителство е инструмент на президента Радев. А президентът Радев е човек, който е характерен с това, че той много внимателно премисля стъпките си и думите си, и, което е по-важно, винаги действа с план. Това е неговата втора природа като висш офицер, добър генерал, щабен офицер. Така че това, което някои предвиждаха като някакъв хаос, или миш-маш, или тюрлю гювеч, използваха се тези изрази, за мен лично по-скоро е предначертан план. Аз смятам, че ще бъде погрешно и не очаквам служебното правителство да се хвърли в някаква политическа вендета, но…
Водещ: Това щях да ви попитам – къде ще мине границата между показването на грешки и реваншизма?
Александър Маринов: Първо, границата ще премине по това дали се говори за грешки в политиките или се предприемат самоцелни персонални промени. Понякога персоналните промени са абсолютно необходими, но те трябва да бъдат обосновани с грешки или злоупотреби в ключови управленски решения. Между другото, аз не мисля, че служебното правителство ще има време и ресурс да прави големи персонални промени, но предвид на това, че всичко, което се случва, ще се пише на него и най-вече на президента, не изключвам да се позаинтересуват от някои злободневни, бих казал болезнени въпроси, като например кризата в енергетиката.
Водещ: Или може би в отбраната, където е ясна позицията на президента?
Александър Маринов: Да, разбира се, той там се чувства в свои води. Въпросът е какво точно би могло да се върши от служебното правителство в тази област, тъй като по-скоро предстоящите стъпки, които са свързани с необходимите мерки за укрепване на въоръжените сили и отбраната, по-скоро попадат в полето на бъдещия парламент и на бъдещото избрано правителство. Но от гледна точка на това, което говорите, някои сериозни пропуски или грешки, там поне според мен Радев и неговите съветници няма да имат проблем да го установят и посочат.
Водещ: Доцент Маринов, изненада ли ви подборът на министрите?
Александър Маринов: Да, подборът беше доста неочакван.
Водещ: С какво?
Александър Маринов: Две неща са изненадващи. Първо, една голяма част от хората са политици, не са експерти, а ние сме свикнали в служебните правителства да влизат експерти – хора, които не са заемали политически позиции. Второ, една част от членовете на служебното правителство са абсолютно непознати. На мен поне. Сигурно тези, които са ги подбирали, са ги проучвали, имат някакви аргументи, но за мен голяма част са абсолютно непознати, което ме затруднява да правя предвиждания на основата на личните им качества. Но, пак казвам, този специфичен състав на служебното правителство може да се интерпретира по два начина. Единият начин, който предхождаше по-скоро обявяването на служебното правителство, беше, че Радев поради своята неопитност, поради липсата на информация, липса на контакти, е притиснат, затруднен и прави някакъв хаотичен набор от стъпки. Второто обяснение, което за мен изглежда по-правдоподобно – че тези решения, колкото да ни изглеждат странни или дори за много хора неприемливи, доста хора, включително мои близки, са доста шокирани, бих казал, от този състав на кабинета, тъй като смятат, че той се разминава с ангажиментите на Радев. Например първите думи на служебния премиер бяха свързани с приемственост, докато Радев имаше в кампанията си основното послание – за промяна. Но, пак казвам, едно са първите впечатления и първите думи, а ще видим какво ще се случи в резултат на дейността на служебното правителство. Ако обаче служебното правителство наистина в работата си се отклони от основните послания, основните причини, заради които Радев спечели, това ще бъде много сериозен недостатък и ще се стовари върху президента.
Водещ: Съзирате ли лобистки влияния при подбора?
Александър Маринов: В момента не мога да видя такива влияния, което не означава, че ги няма. Мисля, че България е малка страна, и ако има такива влияния и такива връзки, много трудно ще останат скрити. И това би било неприятно без съмнение, ако го има.
Водещ: С какво новото служебно правителство може да помогне на президента?
Александър Маринов: Той го каза много ясно какво очаква от тях с краткото си изявление днес на пресконференцията. Разбира се, преди всичко с добра организация на изборите; второ, с поддържане на спокойно, уверено текущо управление на страната, защото то трябва да внуши чувство на стабилност и на спокойствие у гражданите. Друг е въпросът, че служебното правителство, не казвам точно в този си състав, по стечение на обстоятелствата може да се наложи да остане повече, отколкото обичайно, да кажем един период от три месеца. Защото аз съвсем не съм убеден, че следващият парламент ще може лесно да състави правителство, поне не от гледна точка на това как изглеждат сега политическите тенденции.
Водещ: Ще има ли по-сериозно влияние на БСП върху работата на служебното правителство? То няма да се види на първа ръка, но сигурно задкулисно може и да се появи. Вие какво смятате?
Александър Маринов: Засега, от гледна точка на подбора, няма.
Водещ: Е, Деница Златева…
Александър Маринов: Да, Деница Златева, обаче виждаме, че има трима заместник-министри от кабинета „Борисов“. Така че, ако става дума за влияния, можем да ги търсим в различни посоки. Според мен БСП умишлено се пази от всякакъв ангажимент, директен, с това правителство, защото разбира, че може да поеме негативи. Дали ще има някакво друго влияние задкулисно аз не знам, това не може да се изключи, но лично аз се съмнявам, че това влияние може да бъде през главата на Радев. Радев също според мен няма интерес да допуска такова влияние нито от БСП, нито от друга политическа сила. Но, пак казвам, характерът на служебното правителство е такъв, че подобни влияния – предкулисни или задкулисни, много бързо ще се проявят в неговата работа, тъй като той има много ограничен кръг от задачи, които трябва да върши и няма как да се прикрият подобни зависимости зад множеството точки в една примерно голяма програма.
Водещ: Еманципира ли се президентът Радев от БСП?
Александър Маринов: Моето лично мнение е, че той никога не е бил зависим от БСП. Даже според мен по-скоро БСП беше зависима от него, отколкото той от БСП. Според мен това е в основата на договорката между Радев и БСП – да не му се бъркат и да не се опитват да го командват, така да се каже.
Водещ: И вие смятате, че такава договорка може да оцелее?
Александър Маринов: Зависи от обстоятелствата. Но, доколкото имам впечатление, доколкото познавам Радев, той не е човек, който ще се остави да го командват. А и засега не виждам някаква зависимост, с която могат да го принудят да следва някаква партийна линия. Според мен Радев е твърдо решен да следва една своя идея, свой план, който е насочен към защита на националните интереси, както той ги разбира. И мисля, че той няма да позволи да го отклонят. Сега, дали този план ще се реализира, дали ще бъде за добро, това не може да се каже предварително. Но аз не мисля, че Радев ще бъде човек, който ще е зависим от БСП. Поне към настоящия момент не виждам никакъв аргумент в тази посока.
Водещ:На фона на така стичащите се обстоятелства, вие казахте – след изборите трудна ситуация за съставяне на правителство. Ако и след следващите избори се повтори същият състав на парламент, какво се случва?
Александър Маринов: Същият трудно ще се повтори според мен. Мисля че в следващия парламент ще има по-малки партии и партиите ще бъдат по-силно затруднени да се комбинират, тъй като има несъвместимост между тях. Ясно е, че се правят някакви сметки, ясно е, че се прави опит да се прекроят отношенията. Например вижда се, че се полагат големи усилия да бъдат разбити Обединените патриоти. Но, ако в следващия парламент влязат четирите основни плюс евентуалната партия на Марешки, представете си в такъв 5-партиен парламент как ще се състави правителство с възможни играчи ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединените патриоти и евентуално партията на Марешки.
Водещ: Веднага си представям – БСП, ДПС и Обединените патриоти.
Александър Маринов: Е, как ще влязат заедно патриотите с ДПС? Не е възможно. Много по-възможно от това, даже аз смятам, че БСП наистина този път много ще се пази от коалиция с ДПС. Друг е въпросът, че ако обстоятелствата във и около страната се усложнят, са възможни други варианти – голяма коалиция, широка коалиция. Не защото има някакъв план или голямо желание да се случи, а просто защото обстоятелствата могат да го наложат. Ние не бива да забравяме, че наистина времената са смутни.
Водещ: Ако обаче не се постигне нищо, правят се избори за следващ парламент с приблизително същата конфигурация. Докога ще се играе?
Александър Маринов: Докато се промени конфигурацията, което може да стане по различни начини. Може полека-лека да натежи предпочитанието в полза на една от сегашните големи партии, може да се появи друга партия. Много неща са възможни. Ето, давам ви пример – в Испания този процес продължи повече от година и половина. И въпреки че сега има правителство, то в никакъв случай не е стабилно. Така че аз не изключвам да има правителство все пак, но това, в което съм убеден – че в тази ситуация още дълго време ще бъде много трудно да се излъчи наистина стабилно правителство, в смисъл правителство, което може да върши сериозна работа и да решава проблеми. Защото това дава стабилност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране