10.01.2019 | 20:00
Алфа Рисърч: 1% е разликата между ГЕРБ и БСП
Скандалите в Обединените патриоти сриват електоралната им подкрепа с изключително бързи темпове.

Разликата между ГЕРБ и БСП се е стопила до 1,1%, показва проучване на агенция „Алфа Рисърч“, първо за 2019 година. Социолозите отчитат спад в рейтингите на всички институции и политици, качва се неодобрението и към правителството – около 45 на сто.

Рейтингът на парламента достигна критичните 8 на сто. Президентът Радев запазва позитивен баланс в личния си рейтинг, но за период от три месеца губи 5 пункта одобрение. „Алфа рисърч“ публикува изследване, което обобщава случилото се през 2018 година. Един от основните изводи е, че доверие губят всички институции и политически фигури в България.

След юни 2018 настъпва обрат и в персоналния рейтинг на премиера Борисов: 30% одобрение срещу 37% неодобрение и 33% неутрални оценки, пише в анализа. Сравнение между данните през декември и септември показва спад от 3 на сто в одобрението и покачване на отрицателните оценки с 1 на сто.
Устойчиво ниски са оценките на съд, прокуратура и полиция.

Тестването на електоралните нагласи преди европейските избори показва, че ГЕРБ имат малка преднина от 1,1% пред БСП от общия брой избиратели. ДПС се открояват като третият участник, който ще има сигурно представителство в Европейския парламент. Подкрепа за Движението за евровота заявяват 5.1% от общия брой избиратели, или между 10 и 13 на сто от гласувалите.

Така, към момента ГЕРБ запазва крехко предимство пред основния си опонент, но икономическата ситуация в страната, както и мотивацията на неговите разнородни избиратели, сред които има както европоддръжници, така и евроскептици, ще са ключови за крайния му резултат.

БСП също не е особена убедителна в мобилизацията на своя вот, но превръщайки изборите в тест за или против правителството, успява да задържи лоялния си електорален кръг от симпатизанти, сочи анализът на социолозите.

Скандалите в Обединените патриоти сриват електоралната им подкрепа с изключително бързи темпове. Дори все още формално обединени, те мобилизират едва една трета от бившите си избиратели.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране