09.12.2016 | 21:21
Анализ на тезисите: и Путин, и Достоевски, и Доган – всичко това е Русия
Какво е искал да каже авторът

Антон Хекимян, bTV (цитира Доган): „Русия няма граници. Русия е гарант за сигурността в планетарен мащаб“.

Александър Симов: „Русия няма граници“ – сещам се за един стар виц: С кого граничи Русия? Ами с когото си поиска! Вън от шегата е ясно, че според мене Доган говори за съвсем други граници: че Русия няма граници именно в това духовно отношение, в което той говори за руската литература; за това, че руската литература може да възпита и един дух, закърмен в западната философия. Тука това не е някаква идея – тъй като виждам, че много хора се заяждат именно за това „Русия няма граници“ – но е ясно, че тука не става въпрос за географското понятие Русия, а за духовното. А такъв смисъл има… В този смисъл между другото…

АХ: Това разделение, за което толкова често се говори – да не се мисли за Русия като само за Путин и неговата фигура, а за Русия извън това име. Дори класиците, всичкото, което е дала като принос…

АС: Русия е всичко това – и Путин, и литературата. В крайна сметка аз трудно разбирам тези, които се опитват да разделят Русия на някакви части и да кажат: тази е важна, па другата не е важна. Напротив – Русия е един комплексен… комплексен фактор, включително и духовен. И мисля, че в писмото много ясно си личи, че тука говорим за духовната страна, за руската литература като за възпитател и така нататъка.

АХ: В допълнение – за изчерпване на либералните идеи, които (Доган) е споменал в писмото.

АС: Между другото знаете ли, това като че ли най-малко се коментира, а то според мене е така една от централните точки.

АС: Доган да каже това за либералните ценности е все едно папата да каже нещо срещу католицизма. В смисъл – то е наистина важно, тъй като човекът, който превърна ДПС в либерален фактор… той се отказа от него.

АХ: Ясно. Но от това ще има ли преобръщане? След морфичния резонанс той резонира и в крайна сметка Лютви Местан си тръгна оттам.

АС: Лютви Местан се скри в турското посолство и после създаде своя партия, да.

(Следва поредица съждения и въпроси на водещия, които препредаваме без отговорите, тъй като последните минават под летвата, вдигната от Хекимян.)

АХ: След това писмо ще последва ли нещо друго? Нещо, което друго да резонира, или пък в някаква друга темпоралност да изпаднем?

…Еми предишния път видяхме какво се случи. Сега наистина можем ли да прогнозираме нещо подобно?

…Чисто екзистенциално обаче и той говори прекалено рядко пред широката аудитория. Когато нещо подобно достигне до нея, всички започват да тълкуват какво точно е искал да каже той.

…Независимо как ще се нарича тази (нова за Доган) идея – дали ще е нещо либерално или пък ще е вече изчерпване на либералното и преминаване в някакви други граници и посоки?

…Добре, ако Ахмед Доган реши да говори – добре, добре е дошъл в предаването ни, разбира се; ако не – до следващата година, когато ще тълкуваме неговите думи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране