20.07.2018 | 16:19
Андрей Райчев: Румен Радев рано или късно ще събори правителството

„Работата на опозицията е да събаря правителството. Още повече че го смята за корумпирано. Първо, президентът е избран от опозицията, и второ, той смята, че това правителство трябва да си ходи. Естествено, че човек с 60% рейтинг срещу хора с 20-30% рейтинг ще се държи така. И рано или късно ще ги събори. Това е сигурно“, заяви социологът Андрей Райчев пред Нова телевизия. Събеседник в студиото бе и политологът Антоний Гълъбов. Двамата имаха диаметрално противоположни позиции за напражението в момента и ролята на президента и на опозицията.

Коментарът на Райчев бе предизвикан от твърденията на Гълъбов, че „има каскада от сценарии, които употребяват първичните страхове на хората“. Че се цели дестабилизация на страната и президентът Румен Радев не се държи като президент. Думите на Гълъбов бяха следните: „В момента България няма президент, просто има още един председател на несъществуваща опозиционна партия. С Нинова ли се конкурира кой ще бъде по-близо до животните?“ Полотилогът смята още, че работата на президента не била да ходя в Болярово. Той изрази притеснения, че има системно рушене на институциите.

Според Андрей Райчев обаче новото в сегашната ситуация не е, че опозицията се е активизирала след европредседателството. „Опозицията не е спряла да събаря правителството по време на председателството. Новото е, че те в момента се събарят сами. Разликата в ситуацията е следната: има страшно вътрешно напрежение. В това напрежение има една скрита линия – това е линията Борисов-Цветанов във връзка със САЩ. Борисов си позволи да направи крачки към Русия. А господин Цветанов през това време отиде в САЩ и със скърцане на зъби каза съвсем други неща. Противоречията са обективни и това не са противоречия в България, а в САЩ. Надявам се скритото напрежение да не избие, защото това означава България да стане жертва на чужди неща. Има и едно открито напрежение, свързано с кризата в Патриотичния съюз. Борисов без всякакво съмнение в момента е под шантаж“, заяви Райчев по повод поведението на вицепремиера Валери Симеонов. „Имаме вече остра вътрешна криза и как ще се развие тя не знам. По-вероятният сценарий са избори“, прогнозира Райчев.

Според Райчев вариантите са три: предсрочните избори да бъдат наесен, по време на европейските избори или по време на местния вот. „Но изборите са много вероятни вече“, подчерта Райчев.

Социологът подчерта абсурдността на ситуацията, като заяви, че „Валери Симеонов се прави на фюрер и се мъчи по смешен начин да влезе в обувките на Орбан. Това са смешни неща, но го прави пред очите ни.“ По думите му „ако този човек ни стане началник, България се скарва с Турция, с Русия и с Европа.“

„Обединени патриоти е само името на парламентарната група. Това са три отделни политически партии, които не предприеха никакви стъпки за обединение помежду си. В този смисъл коалицията е „три плюс едно“. Това са три различни партии. Ние навлизаме в кампания за европейски парламент. Всяка една ще се опита да минимизира щетите“, коментира Гълъбов. По думите му управляващата коалиция изпълнява обща програма, а партиите от ОП не се сблъскват за първи път.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране