16.05.2019 | 0:01
Андрей Райчев: Властта я е страх от хората
„Червените“ имат много лош опит с европейски избори.

„България е достигнала някаква точка, която не може повече така. Тази власт го осъзнава и всяка следваща трябва да го разбира“, коментира пред БНР социологът Андрей Райчев. Според него властта я е страх от хората.

„Борисов взима много остър завой. Ако тези сметки ги отворят наистина (банкови сметки и офшорки на лица на висши публични длъжности – бел.ред.) и се види, може да има и от неговите противници, но преди всичко ще бъдат от властта. Става ясно, че ако те не докажат, че това не е показно, а е реална борба, няма да ги изберат“, изказа мнение Райчев в интервю за БНР.

Социологът припомни, че „червените“ имат много лош опит с европейски избори. Повече от половината от електората им няма никакви чувства към Европа, а част от тях дори смятат за грешка това, че сме в ЕС, обясни той. По думите му това е и причината лидерът на социалистите да посочи друга цел като мотивация за участие в изборите, а не европейската проблематика.

Андрей Райчев смята, че който и да победи на тези избори, няма да е с много, но символично е важно. Той изброи и подалите оставки министри от ГЕРБ и добави:

„Борисов явно иска ГЕРБ да излезе от тази прокоба – вие сте корумпираната партия, и полага сериозни усилия. … Без промяна няма да стане. Борисов, който е „политическо животно“ и има изключителен нюх за състоянието на народа, разбира това. Част от антуража му не го разбира и ще си плати“.

Социологът прогнозира, че при евентуални две загуби на ГЕРБ – на европейските и на местните избори, неизбежно ще има предсрочни парламентарни избори.

„Ако ДПС сега реши да събори Борисов, ще го направи много бързо“, изказа мнение Райчев и добави, че почетният председател Ахмед Доган се е отказал да го прави. „Отказа се, защото не вижда ясно формулата на следващото управление“, посочи той и прогнозира:

„Струва ми се, че ДПС след тези избори, ако играе успешно, ще бъде в друга позиция. Те все още стоят с „раната“ Местан. Местан им взе над 100 хил. гласа – това е една четвърт. Плюс това тогава, в момента не е така, Турция стоеше отзад. Ако Местан беше прескочил бариерата, те щяха да го изядат, но не прескочи. Въпросът е излекувано ли е ДПС – това ще го видим в цифрата. Ако е под 300 хиляди – не просто не е излекувано, а болестта се задълбочава. Между 300 и 350 хиляди е някаква норма, но не е цъфтящо здраве. Ако вдигнат над 350 хиляди, ще кажа, че са излекувани“.

Според Райчев много хора ще използват възможността за преференциален вот и ще се опитат да пренаредят листите.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране