29.04.2017 | 2:34
Ангел Найденов: Има основание да се говори, че отбраната е пред разпад
Има периоди, в които военната експертиза се оставя „някъде в ъгъла” и това води до грешни решения, каза бившият министър

Няма да бягам от собствената си отговорност по отношението на състоянието на отбраната ни, така както никой от предишните министри и политически ръководства не могат да избягат от своята. Докладът за 2015/2016 г. е пример за лошото управление на сектора, като периодът за сравнение е 2014 г.

Това каза в предаването „Денят на живо“ бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

Той припомни изводът на докалада, че въоръжените ни сили не могат да изпълняват и планират задълженията си. „За да се стигне до този извод, ситуацията е критична“, коментира Найденов.

По думите му има основание да се говори, че системата е пред разпад. Той подчерта, че основното недофинансиране на сектора се наблюдава по време на управлението на ГЕРБ. Бившият министър изрази мнението, че в момента средствата не стигат за поддържане дори на минималното ниво. Той беше категоричен, че са нужни повече средства.

„Некомплектът във военните сили надхвърля над 20%. Това означава срив в бойната подготовка, както и невъзможност да бъдат провеждани сложни операции“, посочи Найденов, като припомни, че ситуацията се усложнява от охраната на границата, в която армията се включва.

Според него има периоди, в които военната експертиза се оставя „някъде в ъгъла“, като добави, че това води до грешни решения.

Бившият министър подчерта също така, че драстично са намалели и ученията в българската армия, което се дължи на остарялата армия, както и отклоняването на личен състав за други функции, като случаи на бедствия например.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране