16.06.2018 | 20:52
Ангелкова наела скъпи лобисти в САЩ. Министерството отрича

Над 10 000 долара е платило българското Министерство на туризма на лобистка фирма в САЩ. Целта – да бъдат уредени срещи на министърката на туризма Николина Ангелкова с представители на американски медии и неправителствени организации.

Това става ясно от отчет на компанията Sanitas International Inc. по американския закон за чуждестранните агенти (FARA). Новината бе съобщена първо от сайта за разследваща журналистика „Биволъ“. В отговора си до сайта Министерството на туризма отрича да е сключвало такъв договор.

В отчета от 15 март 2018 г. на Sanitas International Inc., която е работила с агента Glanz Inc. – фирмата, с която българското министерство е сключило договор, фигурират услуги на стойност 10 000 долара (плюс 601 долара за допълнителни такси), извъреши за българското Министерство на туризма. Става дума за изпратени имейли до 20 фирми с искане за срещи с Николина Ангелкова. Сред тях са авторитетни американски медии като Washington Post и Bloomberg News, институтът „Джон Хопкинс“, Атлантическия съвет и др. Проведена е и една среща с представител на кабината на член на Конгреса на САЩ.

В отговора си до „Биволъ“ пресцентъра на Министерството на туризма отрича категорично да е сключван договор за лобистки услуги с фирмата Glanz Inc., чието име фигурира в публикуваните документи.

„По повод на постъпил въпрос, касаещ взаимоотношения между Министерството на туризма и компания Glanz Inc., правим следното уточнение: Министерството на туризма никога не е имало нито договорни отношения с цитираната компания, нито пък осъществява проучвания за възможна съвместна дейност, с лобистки характер.“

Отново на сайта на американското Министерство на правосъдието е публикуван договор между Sanitas International Inc. и Glanz Inc., с който Sanitas се задължава да съдейства за уговаряне на съответните срещи. Договорът е сключен на 15 февруари – малко преди посещението на Ангелкова в САЩ за церемонията по връчването на наградите „Оскар“.

Освен за българското министерство, от отчета на Sanitas International Inc. става ясно, че фирмата е лобирала и за посолството на Азербайджан, това на Унгария, както и за компанията Aeromax Project.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране