02.07.2016 | 2:40
Анонимният колективен разум инспирира орган на овластения донос
Многократно положително Yes!

Радио „Фокус“: Народното събрание прие на първо четене проекта за антикорупционен закон, който беше изготвен от Министерския съвет по инициатива на вицепремиера Меглена Кунева. Госпожо вицепремиер, как оценявате дискусията в парламента? Доволна ли сте от окончателния резултат?

Меглена Кунева, европеид, вицепремиер: Да, аз мисля, че това в последна сметка с много търпение, много упоритост и без всякакво отказване и колебание по пътя ще се получи по-скоро обединяващ закон, един закон, който може да събере колективния разум, така че да се стигне до добър резултат. Такава е моята нагласа, така сме работили и аз се надявам, че дори народни представители, които гласуваха „против“, тези 22 души, ще успеем да направим така, че да изслушаме внимателно и техните предложения. Те са поканени да участват в работата между първо и второ четене. И да направим така, че да съберем един много силен, независим и единен антикорупционен орган. Мисля, че нещата, които ни събират, са повече от различията. И точно по тази тема, по която всички знаем, че трябва да се обединим и трябва да направим максималното заради хората, които искат да има такъв силен закон и такъв силен орган, смятам, че това можем да го постигнем. Не губя надежда, че подкрепата за закона може дори да се разшири.

РФ: Госпожо вицепремиер, нямате ли обаче притеснения текстът на законопроекта да не бъде осакатен между първо и второ четене?

Меглена Кунева: Вижте, ако става въпрос за това дали да има гражданска конфискация на база на обратнодоказателствена тежест, тоест, за разлика от това, което е масовото и което е в Наказателния кодекс, както и т.нар. „анонимни сигнали“, нека да ви кажа, че нито едното, нито другото все пак е централно за закона. По отношение на сигналите, този единен орган само и единствено на базата на сигнали било то подписани или неподписани, работи се на базата на планови проверки и на систематични проверки на имуществото и на конфликта на интереси. Аз го казах и го казах ясно, привърженик съм на това хората да бъдат овластени. И смятам, че с повече настоятелни обяснения ще се намерят форми, подобни на тази на защитения свидетел, и други подобни форми. Но имаше много хора, които си направиха препратка към печално известното тефтерче от един от предишните състави на Комисията за конфликт на интереси и изразиха своите опасения да не се превърне в политически инспириран орган. Така че независимостта е много важно да бъде запазена и гаранции за това ще се търсят.

РФ: А имат ли достатъчно правомощия членовете на бюрото за борба с корупцията? И как може да се прескочи риска от политически назначения в него?

МК: Да, имат. Със запазване, разбира се, и на правата на проверяваните. Как се запазват най-добре? През съдебна защита, през проверки, които се правят професионално и от професионалисти. (…)

РФ: А дали ли са оценка за текстовете на този законопроект от Европейската комисия и от органа за борба с корупцията към Съвета на Европа?

МК: Многократно положителна! (…)

РФ: И в края на нашия разговор – вие какво си пожелавате като работа между първо и второ четене?

МК: Пожелавам си добра атмосфера. Добра среда. Когато има добра атмосфера и добра среда, тогава всеки дава най-доброто от себе си. Аз смятам, че този закон може да ни обедини така, както никой не очакваше в началото. Но с търпение и настойчивост мисля, че можем да успеем.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране