06.08.2018 | 21:26
Антъни плува 8-и и в Европа

Най-добрият ни състезател обясни провала с прекалено бърз старт и със стегнат бански костюм

Най-добрият български плувец Антъни Иванов завърши 8-и на финала в коронната си дисциплина 200 м бътерфлай на Европейското първенство по плувни спортове в Глазгоу. Той измина дистанцията за 1:57,88 мин. и така повтори класирането си от световното първенство в Будапеща през 2017 г., когато отново бе последен във финала.

19-годишният великотърновец замина за Шотландия с амбиции да се пребори за медал, но не успя да доближи рекорда си. Той отчете, че е тръгнал прекалено бързо, а банският му бил прекалено стегнат и затова плувал далеч над националния си рекорд от 1:55,55 мин. Състезателят на Николай Вакареев и Вихрен Сандански завърши за 1:57,88 мин. и остана последен във финала. При дебюта си на Евро 2016 в Лондон едва 16-годишен, Антъни остана първа резерва за финала на 200 м бътерфлай и завърши девети в генералното класиране. 18-годишният унгарец Крищоф Милак взе титлата на 200 м бътерфлай с 1:52,79 мин. Среброто грабна сънародникът му Тамаш Кендереши с 1:54,36, а бронза взе Федерико Бурдисо (Ит) с 1:55,97 мин. Двамата унгарци демонстрираха изключителна форма и още в сериите елиминираха именития си сънародник Ласло Чех, медалист от 4 олимпиади.

„Нямаше напрежение. Просто тръгнах прекалено бързо и накрая се схванах, но такъв беше планът ни с треньора ми Николай Вакареев. Явно тази тактика не сработи. Не трябваше да сменям банския костюм. Този беше прекалено стегнат. Не съм доволен от резултата, но няма да се оправдавам. Тепърва ще анализираме разбивките на 200 м бътерфлай. Все пак изпълних целта си, да плувам на европейски финал“, заяви Антъни в ефира на БНТ HD. Днес той ще стартира на втората си дисциплина 50 м бътерфлай.

Старши треньорът на Вихрен Сандански и №1 сред колегите си за миналата година Вакареев обясни пред BGswim.com причините за незадоволителното представяне на Спортист №4 на 2017 г.

„Разочаровани сме от резултата, защото подготовката мина добре. Антъни плува подборните серии на 200 м бътерфлай контролирано. На финала сложи нов бански костюм, който е различен модел от този, с който плува преди. Оказа се тесен и след 75-ия метър краката му блокирали. Резултатът е ясен“, обясни Вакареев. „Много съжаляваме, тъй като медалът беше реален. Личното време на Антъни е по-добро от това на третия на 200 м бътерфлай в Глазгоу. За жалост и това го има в спорта, и в плуването“, допълни Вакареев. Той има още двама плувци на европейското първенство в Глазгоу. В комплекса „Толкрос“ се състезава и държавният шампион на 200 м бруст Любомир Епитропов, а тепърва предстоят участията и на най-опитния му състезател Венцислав Айдарски в открити води. Там участникът на Олимпиадата в Рио 2016 ще стартира на 5 и 10 км.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране