01.07.2015 | 15:41
Антибългарският хелзинкски комитет брани циганите в Гърмен, плаши България със съд
Кънев, защо мълчиш, когато мургавите грабят и убиват беззащитни старци?
Красимир Кънев

Антибългарският хелзинкски комитет (БХК) излезе с позиция, в която заплашва страната с „правни действия срещу нарушенията на международното право“ във връзка със съборените 4 ромски къщи в Гърмен.

Традиционно организацията мълчи за безчинствата на циганите, убийствата на възрастни българи и терора, на които са подложени десетки села в цяла България. С действията си през годините, БХК се доказа като антибългарско НПО, което защитава мургави крадци и убийци.

Ръководената от Красимир Кънев организация обръща внимание, че семействата нощуват под открито небе, тъй като няма къде да се настанят и припомнят съобщението на кметицата на Гърмен, Минка Капитанова, че общината няма възможност да предостави жилища.

„Разрушаването на четирите постройки бе извършено под обществен натиск като колективно наказание за предполагаеми противозаконни действия на отделни лица в Гърмен и без оглед на индивидуалното положение на живущите в тях, които по никакъв начин не са причастни към инцидентите от миналото. Тази кампания бе съпътствана с публична расистка антиромска риторика, която бе подклаждана, наред с други, от медии и от парламентарно представени политически партии“, пишат от НПО-то финансирано от САЩ и европейски структури със съмнителна репутация.

ОТ БХК напомнят, че са предупредили за риска от настоящата ситуация още на 27 май и че и в миналото са подчертавали, че разрушаването на единствените домове на бедни семейства, които са живели в тях продължително време, без осигуряване на алтернативен подслон, дори когато те са формално незаконни, е нарушение на правото на личен и семеен живот, както и на правото на жилище.

БХК припомня и три дела за подобни случаи, при които срещу България са произнасяни осъдителни решения от ЕСПЧ, Комитета по правата на човека на ООН и Европейският комитет по социални права.

„Тези три международни органа са установили съответно нарушения на три международни договора, по които българската държава е страна. Следва също така да се отбележи, че в случая тези мерки бяха селективно насочени към обитатели-роми, въпреки че незаконното строителство в България не се ограничава до ромските жилища. Това е драстичен случай на расова дискриминация, осъществена от публичните власти и забранена както от нашата Конституция, така и от международното право. С настоящите си действия органите на държавната и на местната власт в Гърмен създадоха предпоставки за продължаващо нарушаване на международното право и в други региони на България, задълбочаване на социалния проблем и изостряне на междуетническото напрежение. Те също така за пореден път накърниха международната репутация на нашата страна, тъй като техните противозаконни действия няма да останат неотбелязани от международната общност“, съобщават от БХК.

От там призовават за незабавно прекратяване на принудителното изваждане на бедни хора от единствените им жилища, както и на всякакви други популистки действия от страна на властите, вземане на спешни мерки по осигуряване на подслон на останалите без дом, включително на възрастните, лицата с увреждания и децата, както и за предприемане на конкретни мерки, които ще предотвратят предпоставките, довели до настоящата ситуация в Гърмен.

5 коментара

  1. аз каза:

    Тези са за въжето

  2. румен стоянов каза:

    Неуважавани от никого хелзингски сребролюбци,

    А осъден циганин за “Българите на сапун” – НЯМА…!!!

    Ало-ооо, Главния Прокурор…

    Кажи кога ще започнеш да си вършиш работата…?

    Провокацийте на турско-цигански шпиц команди срещу българи н невралгични зони и масовият ОРГАНИЗИРАН от ДПС (закриляно от ЦРУ), цигански терор и грабежи срещу българите продължават с бясно темпо… и така, нагло и цинично не зачитат държавността ни…!

    Не са виновни Ограбените, а… Политиците, Прокуратурата и грабещите…!
    (Полицията е с ВЪРЗАНИ РЪЦЕ, ОЧИ И УСТА от собственият им министър…!!!)

    И днешните ни управници продължават, вече 25 години, да произвеждат с дебилско упорство… евтини и неграмотни крадци-избиратели…, а не граждани…

    Великият Български Народ е казал…:
    – “Уважение – всекиму, изключение – никому…!”

    Малцинствата не са над Конституцията и Законите…, та да им се дават все нови и нови права и пари… без никакви задължения и насрещни действия…!!! Ние българите сме толерантни, но претоварени със “стари” и “нови” малобройни, но силно агресивни и нагли малцинства…, които демонстративно отказват да спазват Конституцията и Законите ни…

    1. За “старите” малцинства:
    Най-голямото достижение на Световната цивилизация, постигнато с Великата Френска Революция е…:
    – ЕДИНСТВО НА ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ…!!!

    – Ползване на Права, без спазване на задълженията – това е ПРИВИЛЕГИЯ!
    – Изпълнението на задължения, без права – това е РОБСТВО!

    Конституцията ни е категорична:
    За да ползваш правото си да Гласуваш, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е да си изпълнил задълженията си:
    – Чл. 26. (1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и ЗАДЪЛЖЕНИЯ по тази Конституция.

    Някои от тях са:
    – Да говориш български език на публични места – Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани.
    (Например – Лично ръчно изписване на заявление за промяна на постоянен адрес с поне 30 думи…)
    – Да плащаш подоходни данъци – Чл. 60. (1) Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.
    (Например – Подаване на ръкописно попълнена данъчна декларация, при промяна на адресна регистрация, защото при живеене за 6 месеца и един ден на някакъв адрес, се сменя и данъчния адрес…)
    – Да завършиш основна образование – Чл. 53. (2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
    (Например – В закона за избори да се запише, че поради неизпълнение на КОНСТИТУЦИОННОТО ЗАДЪЛЖЕНИЕ ЗА ОБРАЗОВАНЕ, не може да се ползва УСЛОВНОТО ПРАВО ЗА ГЛАСУВАНЕ…!!!)

    СЛЕДОВАТЕЛНО СЛЕДВА ДА СЕ СПАЗИ КОНСТИТУЦИЯТА:
    – За да се възползва някой от правото си да гласува, той Е ДЛЪЖЕН да изпълни задълженията си …!!!

    2. За “старите” и за “новите” малцинства:
    “В България живеят българи!
    – Всяко малцинство, независимо от къде е, което иска да живее, работи и яде в България трябва да говори български език и трябва да уважава и спазва българските закони. Ако някой иска Шариат, да отива в държавите, където това е закон. България не се нуждае от малцинствата, малцинствата се нуждаят от България и ние няма да им предоставим специални привилегии или да редактираме Конституцията и законите си, спрямо техните желания, независимо колко силно крещят думата дискриминация…!”
    .

  3. обаче каза:

    Не Хелзинки, ами от Касиопея и от Плеадите да дойдат и да търсят сметка за съборените НЕЗАКОННИ цигански къщи, ще им предложа да купят законни къщи на циганите и да се приключи. Щом толкова много пледират за циганите. Съборените къщи са незаконни и който има претенции по въпроса, не зачита българския закон. В този смисъл, БХК са престъпници.

  4. кънчо каза:

    Красимир кънев – платен глупак, който цащитава цигани и гейове

  5. българка каза:

    Досега от пресата разбирам, че БХК защитава правата на циганите, които те имат в пъти повече от българите, правата на хомосексуалните, правата на кърмачки насред молове и др. Искам да чуя нашумял случай, по който да вземат отношение, защитавайки правото на някой българин на лична собственост, спокойствие или пострадал от цигански произвол. Защо не чух позицията на БХК относно убития човек в МОЛ Варна, но за кърмачката в МОЛ София ни проглушиха. Кое е по-важно, нечий живот или нечии капризи?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране