07.01.2017 | 0:01
Антикорупционен блок пробва да смени Реформаторския
Лидерът на ДСБ Радан Кънев не изключи общи действия с Веселин Марешки

Антикорупционен блок е на път да смени разпадащия се Реформаторски, сочат следновогодишните политически активности в дясното пространство и центъра. Очаква се процесите да се развият скоростно в следващите няколко седмици, тъй като до предсрочните парламентарни избори не остава много време.

Като участници в новата коалиция се спрягат партията на Христо Иванов „Да, България“, която се учредява днес, ДСБ, по-малки формации като „Зелените“ и ДЕОС, а и част от СДС. В четвъртък вечерта лидерът на столичните седесари Любен Петров бе експресно изключен от партията, след като в медиите изтече негово писмо до националното ръководство, пълно с критики към лидера Божидар Лукарски. Петров е против съюз с формацията на Меглена Кунева „Движение България на гражданите“, иска сближаване със ДСБ, а и смята, че Лукарски обезличава партията и подменя всичките си вътрешни опоненти. С изключването му последната критика на практика се потвърди.

Пак в четвъртък вечерта лидерът на ДСБ Радан Кънев говори пред bTV за общи действия с „Да, България“, но уточни, че първо новата партия трябва да се учреди, да си избере ръководство, да се види платформата и ако тя желае, ще се преговаря. Формацията на Христо Иванов вече обяви основните си принципи, те съвпадат със заявените от ДСБ. Общото е правосъдната реформа и борбата срещу корупцията. Кънев много хареса названието „Антикорупционен блок“, което било измислено преди месеци от ген. Атанас Атанасов. Той обаче неочаквано не изключи от съюза и Веселин Марешки, който също е отдаден на предизборно партийно строителство. Кънев заяви, че борбата срещу „картелите и монополите“ е важна и отчете обществената подкрепа, която варненският аптекар печели с тази тема. Общите му разсъждения за коалиционните перспективи в дясното и центъра по повод битката срещу корупцията прозвучаха така: „Ако имаме общи позиции, би било неразумно да не вървим заедно. Ако нямаме общи позиции, би било разумно да се конкурираме, а не да правим поредния тюрлюгювеч. Важи и за СДС, и за „Да, България“, защо не и за новата формация на г-н Марешки“. После обаче уточни, че привържениците на ДСБ едва ли симпатизират на коалиция с фармацевта. Думите на Кънев не са чак толкова изненадващи – предизборна коалиция с Марешки едва ли ще има, но пък при сложния бъдещ парламент ще трябва да се градят мостове, ако всички тези участници се окажат в него.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране