18.12.2018 | 0:02
Антон Кутев: Някакви строители протестират срещу опозицията – няма такава глупост в света
Депутатът от БСП не знае, защо свързват арестувания Николай Банев с партията му

БСП се противопостави на харченето от излишъка и обвини ГЕРБ, че си преразпределя комисиони при изграждането и ремонта на магистрала „Хемус”, които ще бъдат извършвани без санкция от парламента. Тази теза застъпи пред Канал 3 по Канал 3 зам.-председателят на парламентарната група на левицата Антон Кутев.

„Всеки българин би трябвало да му е ясно кой ще вземе комисионите, става въпрос за 1,35 милиарда лева, които ще отидат без никакъв търг, без никаква поръчка, директно при някакви фирми, които са определени от някого в държавата. В този случай те ще са определени най-вероятно формално от ръководството на „Автомагистрали”. Държавата ги дава на тази фирма и тя директно ги прехвърля на подизпълнители. Няма търг, няма конкурс, няма цени, няма съревнование на качество. Просто се прехвърля поръчката.

Той обаче не коментира дали същата би била „процедурата” и при модернизацията на армията. „Не мога да кажа, че това се касае и за армията. Не мога да кажа и че всичко е така, не всяко харчене се прави по този начин. Затова още миналата година, когато обсъждахме бюджета за 2018-а, много ясно казахме, че ще останат над 2 милиарда излишък. То беше ясно, те просто подценяваха приходите, за да могат след това да кажат, ето събрахме повече, Бойко ще ги изхарчи с едра ръка. Тези 2 милиарда ние имахме предложение – те трябваше да отидат за пенсии – 850 милиона щеше да струва преизчисляването на пенсиите на база 2013 г., което щеше да увеличи средно пенсиите с 20 или 30 процента. А той сега харчи 1,35 милиарда само за магистрала „Хемус” ей така. Само че от пенсиите не могат да вземат комисиона”, каза социалистът.

Въпросните пари ще влязат в строителния сектор, бранш, който влезе в конфликт с БСП и се стигна дори до протест с тежки машини в столицата.

„Това така добре показа схемата в държавата… Значи някакви строители излизат с техника, за да протестират срещу опозицията, което е някаква глупост, нелепост само по себе си. След това правителството им дава 1,5 милиарда. Ако между тези две неща няма връзка… Очевидно на тях им се плаща. Това излизане на протест срещу опозицията… Това е срастването на бизнес и държава. Държавата плаща на няколко бизнесмени, за да се борят срещу опозицията – такава глупост на света няма”, обяви Кутев.

„Знаете ли кое е най-омерзителното в политическата ми практика. Че непрекъснато ми се налага да обяснявам очевидни неща. До такава степен профанизирали разговора, че не говорим за това как страната да се развива, не говорим за това как да мръдне икономиката”, изтъкна депутатът.

По думите на Кутев постоянно се харчат по 100 по 200 милиона лева без поръчка. Просто сега ще се съберат на куп да се изхарчат 1,5 милиарда. Даде и конкретни примери с договори, които са подписани за една сума, но са харчени с по няколко пъти повече. Според него въпросните 1,5 милиарда ще бъдат похарчени още до края на годината.

„Аз се надявам, че това рано или късно ще стигне до прокуратурата. Става въпрос за това – чл. 109, ал. 3 от Закона за публичните финанси, която дава възможност Министерският съвет да харчи при определени условия без решения. Този член – от два месеца сме внесли предложение за промяната му. Има някакви неща, които излизат като непредвиден разход, но ние искаме да сложим таван”, обяви Антон Кутев, като уточни, че желанието е този таван да бъде 1% от приходната част на бюджета. А например в момента въпросния 1,5 милиард лева е към 10-15%.

„Ако си изкарал повече пари, вкарай ги в парламента, направи актуализация на бюджета, но не можеш да ги харчиш по този начин. И този законопроект неслучайно от два месеца не влиза в пленарната зала”, обясни народният представител.

В тази връзка коментира и знаковите арести от последните месеци, като този на Николай Банев, който бе свързван с публичното пространство с БСП.

„Не знам по каква логика Банев се свързва с БСП. Чувал съм, че е имал някаква комсомолска кариера. Не знам на кого е давал пари, не съм виждал, аз не съм получавал. На когото и да е давал обаче да излезе и да каже. Ако е на Станишев, да каже. Аз не искам да влизам в играта на недомлъвките.

Той не ми е член на Националния съвет. Аз отказвам да свържа Банев с БСП, виждал съм го само по някакви приеми и цялото ми впечатление от него е, че е някакъв бизнесмен, който през последните години имаше проблеми. Как си е направил парите – аз лично не знам. Ако прокуратурата се занимае с него и успее нещо да върне, това ще е добре за всички.

15 години съм тази партия, 15 години в ръководството ѝ, и казвам, че аз връзка с Банев нямам. За негови пари не знам”, категоричен е Кутев.

„И защо това да са червени олигарси. Защото имали нещо общо с БСП преди 20 години, ама без да са членове.  А премиерът, който беше член на БКП, той какъв олигарх е?”, попита риторично социалистът.

По думите му парите за магистрала „Хемус” ще отидат именно при бивш член на БКП, но не назова името му. Извън темите за магистралите Антон Кутев говори и по строго политически теми. На въпрос дали БСП се вижда в коалиция с някоя определена партия и по-конкретно ДПС, ако има предсрочни парламентарни избори, той отговори:

„Политическата логика казва, че коалиции се правят на основата на някакви общи идеи. Т.е. трябва да си наясно с ключовите неща, от които няма да отстъпиш. И аз лично не искам да влизам в никаква форма на коалиция, която нарушава тези ключови неща. Примерно важен политически въпрос е дали ще има една здравна каса или ще има и частни каси. Там, например с ДПС сме на коренно различни позиции. Това е пример за нещо, в което не можем да се разберем с тях”.

Относно някои прилики в говоренето и програмата с „Патриотите” той смята, че не БСП усвоява тяхната програма, а обратното.

„Не искам да влизам в подобна тема кой какво е усвоил. „Патриотите” следващия път няма да влязат в парламента. Доколкото БСП е усвоило някакви патриотични тези – патриотизмът не започва с тези патриоти и патриотизмът не представлява това, което те изразяват”, допълни той.

„Политиката е въпрос на принципи, ако нарушаваш принципите, никога няма да спечелиш 121 депутати. Лично аз не съм склонен на компромиси”, категоричен бе зам.-председателят на ПГ на БСП.

По думите му широка коалиция трябва да се прави само в изключителни случаи, като например война. В противен случай обединение между ляво и дясно е „пълен абсурд”.

Относно предстоящите евроизбори и това кой ще води листата на БСП той бе категоричен, че това е решение, което трябва да бъде взето от Корнелия Нинова и изпълнителното бюро.

Антон Кутев обаче е категоричен, че не може да се мине без Сергей Станишев в листата.

„Къде ще бъде поставен не знам – това трябва да се реши по някакъв начин между Корнелия Нинова и Сергей Станишев. Как ще го реши Корнелия – не знам. Тя се поставя в много трудна ситуация с това си говорене в момента, надявам се, че има как ще излезе от нея, но така или иначе за мен, при положение, че имаме председател на ПЕС, е немислимо да влезем в тези избори без него. А вече на кое място ще е… Тя може и да намери някой ужасно авторитетен човек и да оправдае евентуално изместване на Станишев на второ място. Сигурно има накякъв план обаче, съдейки по самоотверженото ѝ поведение”, каза Кутев.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране