20.03.2019 | 11:28
Апартаментите, които Цвeтан Цветанов заменил за новия си дом, веднага препродадени на бивш негов подчинен
Бившият IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков е купил двете жилища

Двата апартамента, които заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е заменил за новия си луксозен имот с персонален асансьор, са били собственост на фирма „Артекс“ само няколко часа. Веднага след това въпросните имоти са били продадени. И то не на кого да е, а на бивш подчинен на самия Цветанов. Става въпрос за бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.„В момента Велков не работи за ГЕРБ“, коментираха от пресцентъра на партията, а впоследствие уточниха, че е напуснал преди повече от две години и половина. Според профила на Велков в социалната мрежа LinkedIn, той и в момента работи като “e-campaigner” към ПП ГЕРБ. От формацията отрекоха.

Проучване на „Свободна Европа“ показа, че кариерата му в администрацията на партията се е развивала бързо, а Велков е бил в тясна връзка с Цветанов, най-вече в предизборния щаб на ГЕРБ. Преди повече от две години обаче той е напуснал, за да започне работа като държавен служител в „Ръководство въздушно движение“ (РВД).

Бившият подчинен на Цветанов в предизборния щаб (оглавяван традиционно от заместник-председателя на ГЕРБ) е придобил двата имота в съсобственост със съпругата си. Така на същата дата – 12 юни, когато Цветанов разменя с фирма „Артекс“ две свои жилища от улица „Елемаг“ за новия си дом, старите му апартаменти стават собственост на Симеон и Ива Велкови. За тях семейната двойка плаща 470 000 лева. Срещу сумата те получават 190 квадрата жилищна площ и две паркоместа.

Старите апартаменти на Цветанов излязоха по-скъпи от новия

Според документите, семейство Велкови имат с около 100 000 лева по-скъпо недвижимо имущество от новата придобивка на Цветанови.

Преди ден „Свободна Европа“ съобщи, че апартаментът на бившия вътрешен министър е разположен на последния шести етаж, в сграда на име “Летера”, получила титлата “сграда на годината” през 2017 г. Имотът заема площ от от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е отделен от останалите в сградата. Има и преддверие с „ВИП асансьор“, чиято шахта, според нотариалния акт, също е собственост на Цветанови.

Така новата недвижима собственост на заместник-председателя на ГЕРБ се оказва с обща площ от малко над 315 кв. м. За да придобие недвижимото имущество, Цветанов приписва на „Артекс“ два от своите апартаменти и доплаща 100 000 лева. Сделката е изповядана за сума под 400 000 лева (заедно със замяната и доплащането). Според данни от фирма „Артекс“ цените на имотите в тази и подобни сгради започват от 2600 евро за квадратен метър. Цената за Цветанов обаче е под 630 евро.

След сравняване на сделките – тази на семейство Цвтеанови, сдобили се с луксозен етаж от сграда, и тази на семейство Велкови, придобили старите апартаменти на Цветанови, излиза, че старите апартаменти на председателя на парламентарната група на ГЕРБ са по-скъпи от новия луксозен имот.

Съмнения за предварителна договорка“

„Последващата сделка за имотите на Цветанови на ул. “Елемаг” е сключена на датата на замяната, но на по-висока цена от цената на придобиването (почти 200 000 лв. над данъчната оценка). Това обстоятелство е още едно потвърждение в подкрепа на становището, че предишните две сделки, сключени на същата дата (продажбата между съдружниците в “Артекс” и “Артекс” и замяната между Цветанови и “Артекс”) не са изповядани по пазарни цени“, коментира пред Свободна Европа експертът на Антикорупционния фонд Николай Стайков.

По думите му, „що се отнася до цената по последващата сделка, при нея отново е налице отклонение от обичайните пазарни цени, но разликата не е толкова драстична“.

Стайков обръща внимание и на друго: „Изповядването на трите сделки при един и същ нотариус и в един и същ ден пораждат основателни съмнения, че става дума за предварително договорени сделки, а не за пазарни трансакции, основани на търсенето и предлагането на имотния пазар“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране