02.06.2019 | 21:15
Арестуваният кмет Ральо Ралев живее в чужд имот като министър Горанов
Борисов издаде в петък, че е много ядосан на всички, които са си позволили като в район "Северен" да "сочат тавана" - намек, че подкупът е за по-високо стоящи

Арестуваният за корупция кмет на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев се оказа „гъвкав“ като министъра на финансите по жилищните въпроси и любител на мезонети и големи тераси – като шефа на КПОНПИ Пламен Георгиев и неговия заместник Антон Славчев. Подобно на Владислав Горанов Ралев обитава луксозен апартамент, който не се води негова собственост. Луксозният мезонет се намира на последния етаж на сградата Royal Hill на бул. „Шести септември“ 35-А в Пловдив. Според Имотния регистър собственик е фирмата „Балканика“ ЕООД, установи проверка на TrafficNews.

В неделя спецсъдът реши да остави кмета в ареста. Ралев бе арестуван, след като строителен предприемач се оплакал, че кметът принудил главния архитект на общината да поиска 60 хиляди лв. от предприемач, за да му издадат разрешително за строеж на 4-етажен блок. Посредник е бил близък приятел на кмета, за когото магистратите отсъдиха парична гаранция.

Изнудваният бизнесмен подал сигнал до премиера Бойко Борисов, той сезирал комисията „Антикорупция“ и сетне прокуратурата се заела със случая. Кметът бил поставен под наблюдение, а специалните разузнавателни средства запечатали предаването на белязаните банкноти.  Самият Бойко Борисов издаде в петък, че е много ядосан на всички, които са си позволили като в район „Северен“ да „сочат тавана“ – намек, че подкупът е за по-високо стоящи. Странното е, че наскоро – в началото на май, Борисов и Ралев бяха рамо до рамо на среща с протестиращи срещу застрояването на зелена площ в пловдивския квартал „Кършияка“.

От декларацията на Ральо Ралев, подадена през 2018 г. пред комисията за противодействие на корупцията, става ясно, че той разчита само на заплатата си като районен кмет. В декларацията си Ралев е вписал кредит от 58 000 лв. за апартамент от 73 квадрата и влог от 18 000 лв. , както и два автомобила – „Ягуар“, закупени съответно през  2015 г. и „Фолксваген“ от 2003 г.

Зам. главният прокурор Иван Гешев обясни, че случаят с Ралев прилича на казуса „Десислава Иванчева“, само че кметът на „Северен“ действал по-хитро.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране