09.08.2018 | 21:43
„Аркус“ ще уволни Митьо Очите

Шестима от групата на Димитър Желязков остават в ареста

След скандала около ареста на Димитър Желязков – Митьо Очите, от охранителната фирма, в която той се оказа служител, гласят уволнението му. В телевизионно интервю Иван Владимиров, управител и съдружник в „Аркус – секюрити“ обяви, че вече е в ход процедурата по освобождаването на Очите.

„В нашата фирма няма бъдеще за него. Тъй като има немалка степен инвалидност, беше необходимо да направим консултация с Инспекцията по труда как да го освободим, за да си запази правата“, обяви Владимиров. По думите му задълженията на Очите били „намиране на обекти, които да се вземат под охрана“.

Владимиров, който е бивш шеф на криминалния отдел на полицията в Бургас, отрича да е разследвал престъпления, извършени от арестувания Желязков. „Познавам го сигурно от повече от 20 години, както познавам огромна част от лицата, представлявали оперативен интерес за полицията навремето“, добави той. Владимиров уточни, че е работил с Очите „в ситуации на профилактични мероприятия и разследвания, касаещи престъпления, извършвани от други лица“.

По думите му нямало проблем човек с биографията на Желязков да започне работа при бивш полицай. „Каква е пречката, след като си е изтърпял наказанията и отговаря на условията, да бъде взет на работа? Нашата цел е комерсиална, да използваме за нашата дейност това, което може да даде той“, обясни шефът на „Аркус“.

Междувременно след близо 2-часово открито заседание Специализираният апелативен наказателен съд реши да остави в ареста петимата задържани от групата на Очите. Венцислав Христов, Радослав Николов, Йордан Въчев, Иван Найденов и Иван Пишиев са с най-тежка мярка „задържане под стража“.

В ареста е и Калоян Колев, който на 5 август се предаде на разследващите органи, след като беше обявен за международно издирване. Продължава издирването на общинския съветник от Несебър Пейко Янков. Желязков остава в ареста в Турция, като екстрадирането му трябва да се случи в срок до 30 дни след задържането. Бизнесменът Бенчо Бенчев пък ще бъде привлечен под отговорност, че е подпомогнал укриването на Очите в Истанбул от 2 до 5 август и така го е спасил от наказателно преследване. Разследването се провежда от следователи при Окръжната прокуратура в Бургас под надзора на колеги от районната прокуратура. Наказание до 5 г. затвор грози Бенчев.


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране