27.07.2016 | 20:15
Атентаторът от Ансбах – тв герой – обран у нас от адвокат менте
Сириецът се жалвал и от полицейско насилие в България, твърдят германски медии. МВР отрича

Сириецът Мохамед Далил, който се самовзриви в германския град Ансбах и рани 12 души, се е оплакал, че е станал жертва на измама в България, в резултат на което е останал на улицата.  Това става ясно от репортаж на БНТ, излъчен ва 26 ноември 2013 г.

В краткия материал се разказва за измамни спеми, които оставят част от бежанците в бедстващо положение. Мними адвокати обикалят центровете у нас и обещават на търсещите убежище да ги изведат на външен адрес срещу заплащане. Обещаният адрес обаче често се оказва фиктивен, а бежанците остават без пари на улицата.

Тази участ сполетяла Мохамед Далил и неговия сънародник Хасан Али. Двамата сирийци се опитали да излязат от центровете в съответно в Любимец и Бусманци. Те платили по 200 долара на различни посредници, които трябвало да им осигурят външен адрес в София. „Един човек ми даде несъществуващ адрес. Сега нямам никакви условия за живот. Едни приятели от центъра за бежанци в Овча купел ми дават храна и вода, каквото им остане от техните помощи. Хляб, кисело мляко и един тънък дюшек“, разказва Мохамед Далил пред БНТ. Той излязъл от центъра в Любимец.

А ето какво споделя Али Хасан: „Един иракчанин, който е настанен в самия център в Бусманци – той ми взе всичките пари които имах. В замяна ми написа външен адрес в едни документ, след това аз го подадох в управлението в центъра в Бусманци и излязох.“

И на двамата бил осигурен транспорт. Вместо на обещания външен адрес обаче те били стоварени пред бежанския център в софийския квартал Овча купел. В резултат Мохамед и Али били принудени да спят около този център и да разчитат на приятели, които им носили храна и завивки. Като за капак законът ги задължавал да живеят на посочения адрес.

Днес пък стана ясно, че Мохамед Далил се е оплакал в писмо от полицейско насилие в България. Новината съобщи бТВ.  27-годишният арабин описал защо се страхува да бъде върнат в нашата страна, пишат германските медии. Те отбелязват, че истинността на твърденията не може да бъде доказана. Писмото е предоставено от неправителствена организация на германски политик от партия „Левите“.

Далил твърди, че e влязъл в България през Турция през юли 2013 г. и продължил към Сърбия. На границата обаче го заловили. Той бил пребит от български полицаи, защото отказал да даде отпечатъци. Два месеца бил държан в единична килия. След ареста бил преместен в бежански лагер.

Сириецът пише още, че не е получил медицинска помощ, а е имал нужда от такава. При въздушно нападение в родния му град Алепо бил ранен и имал метални частици в ръцете и краката. Затова със самолет успял да стигне до Австрия, където бил опериран.

След възстановяване му австрийсиките власти подготвяли връщането му в България. Далил обаче успял да избяга и да стигне в Германия, където отново подал молба за статут на бежанец.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране