05.01.2017 | 15:11
Атентаторът от Истанбул вероятно е уйгур
Има вероятност масовият убиец да е преминал през България и вече да е в Сърбия

Нападателят от новогодишната нощ в истанбулския клуб „Рейна“, който уби 39 души, вероятно е уйгур. Това заяви турският вицепремиер Вейси Кайнак в изявление по турската телевизия „Хабер“, цитирано от БНР, като подчерта, че разследващите органи са успели да установят националността на убиеца джихадист, но не съобщи името му.

Уйгурите са тюркска ектическа общност в Китай, които се борят за независимост и за да отвоюват земята си от Китай. Областта се нарича още Източен Туркестан. Вицепремиерът не изключи възможността нападателят, когото определи като хладнокръвен и изключително добре трениран убиец, вече да е напуснал територията на Турция.

Близки до правителството турски медии съобщиха, че турската полиция е предприела нови акции по издирването на атентатора. Според вестник „Сабах“ обръчът около него се е затегнал. Броят на задържаните във връзка с атентата в новогодишната нощ достигна 43-ма души.

Има вероятност атентаторът да е преминал през България и вече да е в Сърбия, съобщиха междувременно сръбски медии, позовавайки се на хипотеза на представители на турските спецслужби. Той вероятно не е успял да се добере до Сирия, тъй като пътят от Истанбул до близкоизточната страна е по-дълъг и поради засилените мерки за сигурност вероятността да бъде заловен е по-голяма. Поради това той се е престорил на бежанец и е преминал през България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране