17.07.2017 | 0:01
Австрийски депутат съди ”Даймлер” заради „Юрофайтър“
Разобличител на корупционни схеми твърди, че компанията е представяла минали сделки за нови

Германският автомобилен гигант „Даймлер“ е участвал в измамническа схема, свързана с продажбата на самолети „Юрофайтър“ на Австрия. Това се казва в обвиненията, представени от австрийския парламентарист Петер Пилц, съобщи в.“Курир“.

Бившият депутат от Зелената партия, познат с разкриването на корупционни скандали, съобщи, че е внесъл миналата седмица жалба в съд във Виена срещу мениджъри на компанията, както и на Европейски аерокосмически концерн ЕАДС, който сега се казва „Еърбъс“. Още през февруари австрийското Министерство на отбраната също внесе жалба с твърдението, че концернът и неговото подразделение „Юрофайтър“ са нанесли щети за 1.1 милиарда евро, като са надули цените на 15 бойни самолета, продадени на Австрия. Като част от сделката консорциумът, който произвежда самолетите „Юрофайтър“, бе обещал да сключи нови договори за 4 милиарда евро с австрийски компании. На базата на фирмени документи и документи на австрийската полиция Пилц твърди, че „Даймлер“ е договорил такива споразумения от името на „Еърбъс“, като неправилно е обозначил минали поръчки към австрийски компании като нови. Според твърденията „Даймлер“ е спечелил 3.2 милиона евро. От концерна категорично отхвърлят тези обвинения.

През февруари говорител на австрийското Министерство на отбраната уточни, че става дума за получените от страната през 2003 г. 15 самолета „Юрофайтър“ за общо 2 милиарда евро. Според проведено разследване „Еърбъс“ са подвели Австрия за цената. „Еърбъс“ са удържали близо 10% от цената за допълнителни разходи, включително за работа на местни компании, е уточнено в доклад на ведомството. Тези разходи са част от споразумението и цената им трябвало да е обявена отделно, твърди докладът. Тогава от „Еърбъс“ отказаха коментар.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране