13.04.2018 | 17:07
Автобусът се движил по ”Тракия” с 96 км/ч. и 43-ма пътници
При катастрофата, станала около 11.25 часа, загинаха шестима души, а 22-ма са пострадали

Изпълнителният директор на фирма „Юнион Ивкони“ Георги Атанасов заяви пред Дир.бг, че автобусът се е движил с 96 км/ч. по магистрала „Тракия“ в момента на удара.  Според резервационната система за билети на фирмата, в него са пътували 43-ма души.

Автобусът се е движил по маршрут Бургас-София, като в Сливен шофьорите са се сменили и зад волана е седнал 33-годишен водач, допълни Атанасов. В района на 27-ия километър край разклона за Вакарел, лек автомобил се е завъртял и е ударил странично автобуса, който се е преобърнал.

При катастрофата, станала около 11.25 часа, загинаха шестима души, а 22-ма пострадали са транспортирани в болница. Сред пострадалите има и дете.

„Поднасям искрените си съболезнования на близките на загиналите в днешната тежка катастрофа на АМ „Тракия”. Надявам се всички пострадали бързо да се възстановят. От страна на болниците и институциите са предприети всички мерки за оказване на помощ на нуждаещите се“, написа в официалния си профил във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Разследването се осъществява под наблюдението на Окръжна прокуратура-София, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. На място работи екип от разследващи полицаи от Областна дирекция на МВР – София, под ръководството на дежурен прокурор, както и на заместник на окръжния прокурор. Продължава извършването на оглед на местопроизшествието, като паралелно с това се провеждат и разпити на свидетели.

Предприети са действия и за изземване на необходимата документация от фирмата – превозвач, собственик на автобуса. Създадена е необходимата организация за незабавно назначаване на необходимите експертизи – на първо място съдебномедицински експертизи на пострадалите лица.

Започналото досъдебно производство е за нарушаване на правилата за движение по пътищата при управление на МПС, от което по непредпазливост за причинени смърт и телесни повреди на повече от едно лице.

Причина за днешната тежка катастрофа с автобуса край Вакарел най-вероятно е „пътен инцидент, който касае и друго превозно средство“, коментира на извънреден брифинг министърът на транспорта Ивайло Московски.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви, че пътната инфраструктура не е причина за днешната катастрофа.

Два екипа на ИА „Автомобилна администрация“ и прокуратурата разследват случая и извършват техническа експертиза на място. Екипи на МВР са в офиса на фирмата-превозвач „Юнион Ивкони“.

Министър Московски каза, че техническото състояние на автобуса е добро, машината има удостоверение за техническа изправност, на 6 февруари т.г. е извършен технически преглед, за който има видеофайл. Конкретният автобус, извършвал превоза, е вписан в лиценза на превозвача.

Шофьорът на автобуса е с валидни свидетелство за управление, удостоверение за психическа годност и дигитална карта, са установили проверяващите екипи. В момента те продължават проверката по цялата документация – за спазване на графиците, медицински прегледи, валидност на пътния лист и др. Министър Николай Нанков информира, че са предприети действия по изместване на автобуса, за да се нормализира трафикът на автомагистрала „Тракия“ в натоварения петъчен ден.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране