15.01.2018 | 18:31
Азербайджан ще газифицира България
Азербайджан, чрез държавната си газова компания СОКАР, е готов да газифицира за собствена сметка България

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на двудневно работно посещение в Баку. Той разговаря „на четири очи“ с президента Илхам Алиев. Премиерът Борисов се надява Азербайджан да помогне в газификацията за България. Затова той очаква президентът Алиев да даде разпореждане към държавната азерска компания „СОКАР“, която да доставя газ в България.  „Ние проучихме вашия опит в газоразпределителните мрежи в Грузия и други места“, каза Борисов.

Двамата са разговаряли за диверсификацията на доставките на природен газ до България, както и проектът за изграждане на газовия хъб „Балкан“, съобщи БНР. България подкрепя изграждането на Южния газов коридор, а Азербайджан има водеща роля при изграждането му.

Азербайджан, чрез държавната си газова компания СОКАР, е готов да газифицира за собствена сметка България. Това обяви президентът на страната Илхам Алиев. Премиерът Бойко Борисов потвърди, че на ресорните министри е разпоредено да проучат възможностите за газифициране.

Борисов заяви, че договорените един милиард куб.метра азерски газ е най-евтиният и ще може да се използва за социални пакети за бедните домакинства. Така, според премиера, ще се реши и екологичният проблем с мръсния въздух.

Очаква се тази година да започне изграждането на интерконектора с Гърция и да се финализират преговорите за конектора с Турция, за да може синьото гориво по южния газов коридор да стигне до България. В българската делегация са още министрите на транспорта Ивайло Московски, на енергетиката Теменужка Петкова, на земеделието Румен Порожанов и на икономиката Емил Караниколов.

Във вторник на летището в азерската столица премиерите Бойко Борисов и Артур Расизаде официално ще открият авиолинията София-Баку.  Директната връзка София-Баку ще помогне за бизнеса между двете страни, това отбеляза премиерът Бойко Борисов в началото на срещата с президента на Азербайджан Илхам Алиев.
„Действително има много обич между двата наши народа. Досега всичко, което сме се разбрали, се е случило. И мисля, че директната връзка между София и Баку ще помогне за бизнеса между двете страни“, посочи българският премиер.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев информира, че днес заедно с премиера Борисов са разговаряли за развитието на двустранните отношения в политическите, енергийните и други сфери. Той поздрави премиерът Борисов за българското председателство на ЕС. Алиев е сигурен, че България ще се представи достойно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране