11.08.2017 | 0:01
България е с голям ръст на робския труд
Мигрантската криза увеличи този риск в целия Европейски съюз

България е сред 5 страни от ЕС с най-робски труд, а самият Европейски съюз е регионът, в който през 2017 година е регистрирано най-голямото увеличение на робството заради влизането на над 100 000 мигранти. Това показва годишният доклад за робството на британската аналитична компания Verisk Maplecroft.

В Евросъюза рискът от робски труд в селското стопанство, строителството и други сектори се е увеличил, като 20 от 28-те държави членки на ЕС отбелязаха по-лоши резултати в сравнение с 2016 година. „Кризата с имигрантите увеличи риска от случаи на робството във веригата за доставки на компании в Европа“, сподели Сам Хейнс, старши анализатор по човешките права във Verisk Maplecroft.

Според Международната организация на труда (МОТ) в световен мащаб 21 милиона души са принудени да работят насилствено, включително деца, което пък носи печалби на бизнеса от 150 милиарда долара годишно. Рейтингът, който отчита случаите на трафик на хора или робство, на законодателството и правоприлагането в 198 държави, класира Румъния, Гърция, Италия, Кипър и България като страни с най-робски труд в Европейския съюз.

Всички ключови входни пунктове за мигрантите са в този регион, отчита Verisk Maplecroft. От началото на годината около 115 000 мигранти и бежанци са достигнали до Европа по море, като повече от 80% са пристигнали в Италия, отбелязва Международната организация за миграция. Мнозина се съгласяват да плащат големи суми за пътуването и да работят робски, за да изплатят дълговете, дължими на трафикантите, превели ги през границите, подчерта експертката Александра Чанър от Verisk Maplecroft. Местните власти трудно се справят с проблема за робството поради големия брой пристигания, добави тя.

В световен мащаб Северна Корея си остава държавата с най-робския труд. Турция пък се срина до положението на държава с „висок риск“ за робство. Индия и Тайланд значително подобриха положението си, но все пак останаха в категорията на страните с „екстремни рискове“ заради тежки злоупотреби в строителството, производство на облекло, на храни и каучук, както и в риболова. Чанър уточни, че изследването цели да се помогне на бизнеса да идентифицира страните с робски труд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране