14.10.2017 | 0:01
България ще оглави Съвета на ЕС с мониторинг на шията
Докладът на ЕК през ноември няма да е последен

Посланикът на ЕК в България Огнян Златев представя на журналистите (отляво надясно) Мартин Зелмайер, началник на кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, Александър Италианер, генерален секретар на ЕК, и Мария Габриел, комисар за цифровата икономика и цифровото общество. Снимка: Светослав Терзиев

За първи път държава като България, поставена под наблюдение заради дефекти в демокрацията (корупция на високо равнище, организирана престъпност и неефективна съдебна система), ще оглави Съвета на ЕС и Брюксел не смята това за проблем. Гостуващите днес в София генерален секретар на ЕК Александър Италианер и началникът на кабинета на председателя на ЕК Мартин Зелмайер, които провериха как върви подготовката за българското председателство, изразиха задоволство от напредъка. Те обаче дадоха да се разбере, че Механизмът за сътрудничество и проверка няма да бъде отменен преди началото на председателството през януари 2018 г., което означава, че предстоящият през ноември пореден мониторингов доклад няма да бъде последен.

На среща с журналисти в Дома на Европа в София Зелмайер каза, че ЕК не гледа на мониторинга върху правосъдието и вътрешните работи на България като проблем за нейното председателство на Съвета на ЕС. „Мониторингът е процес на сътрудничество, в който страната отбелязва напредък“, заяви той и напомни, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е изразил желание да го приключи до края на мандата си през 2019 г.
Запитан с какво ще го замени, след като Брюксел се отказа да пише антикорупционни доклади за всички държави, какъвто излезе един единствен път през 2014 г., Зелмайер посочи като евентуален заместител т.нар. Европейски семестър със специфични препоръки към всяка държава. Той го определи като „по-силен инструмент“ от антикорупционния доклад, защото „на година издаваме сто доклада и никой не ги чете, но при наличието на четири-пет препоръки, всеки ги разбира и се надяваме, че ще бъдат приложени“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране