20.04.2018 | 16:21
България си избра най-богатия македонец за почетен консул
Йордан (Орце) Камчев е бивш медиен магнат и притежател на капитали в болници, банки, строителни и други фирми

България е назначила Йордан (Орце) Камчев за свой почетен консул в Македония и очаква да бъде одобрен от македонското Министерство на външните работи, съобщи сайтът „Сакам да кажам“, като се позова на източник в министерството. Според класациятао на „Форбс“ за 2015 г. той е най-богатият македонец с капитал 228 млн. евро.

48-годишният бизнесмен е притежател на компанията „Орка холдинг“, която има 3700 служители. Чрез нея притежава дялове в най-голямата болница в Македония „Аджъбадем Систина“, в „Стопанска банка – Битоля“, в най-големия селскостопански комбинат ЗИК Пелагония, в строителната компания „Бетон Щип“, в хотел „Ибис“ и десетина други компании. Негова беше и медийната къща МПМ, която обаче фалира преди година и остави 400 журналисти без работа и с неизплатени заплати. Тя бе най-големият донор на падналата от власт дясна партия ВМРО-ДПМНЕ, като на местните избори през 2013 г. й даде близо 253 000 евро. Сега прокуратурата разследва финансовата й роля за манипулиране на изборите.

Орце Камчев неведнъж се е срещал с прокуратурата заради укриване на данъци и финансови машинации. През 2006 г. бе за кратко в ареста, но излезе на свобода срещу гаранция от 60 000 евро. През 2016 г. името му бе свързано с офшорна компания „Десимарг лимитед“ на Бахамските острови, фигурираща в т.нар. Панамски документи, които уличаваха корупцията по света.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране