11.07.2019 | 11:44
Българка разказа за стихията, взела жертви в Халкидики
За момента няма данни за пострадали наши сънародници

Веселина Миту, жител на Нея Платия, се включи на живо в сутрешния блок на Нова телевизия и разказа за кошмара в Гърция. Както вече стана ясно, шестима души са загинали при мощна буря, която се разрази снощи в популярния туристически район Халкидики. Повече от 100 са пострадалите.

„Имахме късмета да сме вкъщи, но силата беше страшна. Наши клиенти са видели как змиевиден облак излиза от морето. „Торнадото мина покрай брега на селищата Неа Плагия, Созополи и Неа Потидея. В Неа Плагия се случи инцидента с румънката. Както вечеряли, пада конструкцията върху нея и я ранява смъртоносно. Караваната тип „микробус“ беше намачкана, в която бяха другите две жертви, но имаше много паднали дървета“, разказа още Миту, която отбеляза, че са нямали предупреждение за очакваната буря.

И допълни, че в селището Неа Плагия няколко дни няма да има ток заради падналите електропроводи. Миту отбеляза, че пожарната служба е помагала много на хората. „Пътищата бяха проходими, дори в най-отдалечените места в Созополи. Силата на стихията беше наистина страшна, нещо, което досега не бяхме усещали“, каза тя.

„Хората над 80 години казват, че никога през живота си не са виждали торнадо.“, казва още тя.

Бурята е вдигнала каравани. Стихията, придружена от силни ветрове, дъжд и градушка е изкоренила дървета, има и отнесени покриви и автомобили.

„В момента в генералното консулство не са постъпили сигнали за пострадали български граждани”, заяви Красимир Серафимов, първи секретар на генералното консулство в Солун.

По думите му от през нощта всички ресорни служби са изпратили свои екипи в областта, а над 40 машини са работили за разчистване на пътищата. Работило се е и по възстановяване на електроподаването на местата, където то е било прекъснато.
„Има множество изпратени екипи на Спешна помощ, които да оказват помощ”, обясни още Серафимов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране