30.11.2019 | 11:08
Българо-македонската комисия капитулира
Македонските представители не показват готовност за изчистване на споровете и настояват комисията да си вземе дълга почивка

Българо-македонската комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси между двете държави, съвсем зацикли, след като Скопие не получи покана за начало на преговори за влизане в Европейския съюз, както се надяваше.

Поредното ѝ заседание се проведе в София, но не постигна резултати. Съпредседателят от българска страна проф. Ангел Димитров коментира, че напрежението в работата на комисията остава, а македонските представители не показват готовност за изчистване на споровете и настояват комисията да си вземе дълга почивка чак до май следващата година.

„Получаваме сигнали, че имаме различни представи с нашите колеги не само за смисъла на нашата работа, но и за разбирането на Договора за приятелство и добросъседство“, каза Димитров.

Комисията не е успяла да стигне до съгласие за Средновековието и историческата личност на Гоце Делчев. Тепърва предстои и периодът на Втората световна война, който се очертава като най-спорен.

„Това е извън нашите възможности, опитахме да направим каквото можем, сега нещата се пренасят на политическо ниво“, каза Димитров.

„Предложихме да опитаме още една среща през декември, но колегите от Република Северна Македония имат свои основания да откажат. Те направиха предложение да направим голяма пауза в нашите контакти, някъде до месец май“, допълни професор Ангел Димитров.

Премиерът социалдемократ Зоран Заев показа, че е готов на компромиси с България и Гърция, но след като страната му не получи покана за начало на преговорите с ЕС, е подложен на силен натиск в страната си. За пролетта са планирани предсрочни избори. Другата голяма партия ВМРО – ДПМНЕ е срещу досегашната политика на македонските власти и ако поеме управлението се очаква коренна промяна.

Представители на Северна Македония в комисията са започнали да оспорват и постигнатия по-рано компромис за цар Самуил като български владетел.

„Аз лично съм доста притеснен от това, не само защото всяка крачка напред е нещо положително, не толкова за самия договор, колкото за отношенията между хората от двете държави, но и защото междуправителствената комисия взе някои решения, едно от които е, че очаква една по-интензивна работа на експертната комисия, в която да бъдат постигнати до края на тази година определени резултати“, посочи Димитров.

По-рано този месец премиерът Бойко Борисов поиска „антибългарската реторика в Северна Македония не само да бъде забранена, но и да са убедени, че не е правилна“, за да продължи българската подкрепа за европейската перспектива на Скопие.

Той съобщи, че е разговарял с председателя на македонската ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски и му е обяснил, че София няма да прави компромиси по историческите въпроси.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране