24.09.2016 | 19:46
Българските емигранти са най-големите инвеститори у нас, изпратиха 1 млрд. от началото на 2016-та
Ефектът от парите зад граница за едно домакинство е съизмерим с парите от еврофондовете за един регион в държавата

Близо 1 милиард лева са изпратили от началото на 2016 г. сънародниците ни зад граница на свои близки у нас, съобщи бТВ. Данните са от справка на БНБ.

Най-много, близо 200 милиона лева, са изпратили българи от Съединените щати. Испания и Гърция също остават сред страните, където се емигрирали най-много българи и съответно изпращат най-много пари у нас – съответно 174 млн.лв. и 68 млн.лв. Сънародниците ни от Обединеното кралство са изпратили у нас 65 млн.лв., тези от Италия – 59 млн.лв., а от Германия – 56 млн.лв.

Според икономисти ефектът от парите зад граница за едно домакинство е съизмерим с парите от еврофондовете за един регион в държавата. Опасенията, че кризата на пазара на труда в много европейски държави ще върне масово българи у нас, не се оправдаха и парите продължават да нарастват, отчитат експерти. Те не очакват драстичен ефект и от брекзит, ако не се въведат ограничения със задна дата. „Най-вероятно Великобритания ще продължи да бъде от страните, които изпращат най-много средства в България”, прогнозира икономистът Явор Алексиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране