27.02.2017 | 0:01
Българските изселници в Турция стягат багажа за изборите
Подадели са рекорден брой заявления за гласуване - 12 хиляди

Турция са подадени рекорден брой заявления за гласуване на предстоящите парламентарни избори. До момента те са 12 хиляди. Българските изселници в южната ни съседка вече организират автобуси с избиратели към нашата страна, за да бъде компенсирано ограничението от 35 секции в държавите извън Европа, съобщи bTV.

Най-големите общности от български граждани в Турция се организират за вота от изселническите организации. Хората идват с личните си карти в офисите им с интернет, откъдето подават заявления на сайта на ЦИК. Организацията за регистриране е създадена от български студенти в Бурса.

Подалите заявления гласуват по-бързо, защото се откриват по номер в избирателния списък и спестяват времето за вписване на данните от личните си карти. Другите чакат да ги впишат. На последните парламентарни избори в Турция гласуваха 60 хил. избиратели. В зависимост от цената на вота това означава, че гласовете на избирателите там подсигуряват поне пет депутатски места.

Ограничения на броя на секциите ще има и в Щатите, и в Германия заради местното законодателство. От ЦИК призовават българите зад граница да подадат заявления, като срокът изтича във вторник. На 4 март ще стане ясно колко и къде ще се гласува зад граница.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране